ΣΥΡΙΖΑ καλεί πρώην πράσινους δημάρχους

ΣΥΡΙΖΑ καλεί πρώην πράσινους δημάρχους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναζήτηση συμμαχιών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών στις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και, ακολούθως, των εκλογών της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να εμποδιστεί η αυτοδυναμία των υποψηφιοτήτων που στηρίζει η Ν.Δ. και, προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, απαιτείται διεύρυνση πέραν των δυνάμεων που εξασφάλισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου παρουσιάστηκε σχετική εισήγηση του υπεύθυνου για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Πουλάκη.

Οπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συστράτευση αυτοδιοικητικές δυνάμεις που θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο βασικών αρχών. Ωστόσο, προκειμένου ο στόχος παρεμπόδισης της αυτοδυναμίας των υποψηφιοτήτων της Ν.Δ. να είναι ρεαλιστικός, η πρόσκληση απευθύνεται, κυρίως, σε πασοκογενείς δυνάμεις. Αυτοδιοικητικούς, δηλαδή, που μπορεί να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να διαχωρίσουν τη θέση τους και να κατεβούν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ως κοινή συνισταμένη για τη διαμόρφωση μετώπου για τις εκλογές σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα πολιτικό κείμενο βασικών αρχών. Τα κεντρικά σημεία του αφορούν την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων, τη διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, την ενίσχυση των δημοκρατικών και θεσμικών διαδικασιών και την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα νέο μοντέλο, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να καταστεί περισσότερο «λαϊκός» θεσμός.

Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την οικονομία. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. γίνεται λόγος για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», με παραπομπή σε δήλωση του κ. Γ. Τόλιου ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους δεν θα πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι όλες αυτές οι επιθέσεις εντάσσονται στην κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και της Ν.Δ. να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, την οποία αποδίδει σε πανικό. Στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Αδ. Γεωργιάδη περί φυγής καταθέσεων από την Ελλάδα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος είχαν άτυπη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, από τον οποίο ζήτησαν δημόσια παρέμβαση.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΥΠ και συζήτησαν, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου προεδρείου, διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της υπηρεσίας, η θέσπιση ειδικού μισθολογίου, η εξαίρεση από την αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή