Η δύσκολη εσωκομματική εξίσωση του κ. Βενιζέλου

Η δύσκολη εσωκομματική εξίσωση του κ. Βενιζέλου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα συνολικό τεστ αντοχής για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, και μάλιστα σε ολοένα πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες, μετατρέπεται η διαχείριση των πολλών και αντικρουόμενων τάσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Από την ερχόμενη Δευτέρα, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ποικίλες αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις και πρόσωπα.

Η πλευρά όσων τάσσονται υπέρ της ταχείας μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε «κόμμα-ομπρέλα» όλων των οργανώσεων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς αφαιρεί από τη συζήτηση το ενδεχόμενο αλλαγής προέδρου. «Το να θέσουμε αυτή εδώ τη στιγμή εμείς ένα θέμα Βενιζέλου θα ήταν σαν να κόβαμε τα πόδια μας», σημείωσε χθες (Βήμα FM) ο κ. Ν. Μπίστης. Εκ των 12 που υπέγραψαν πρόσφατα ένα κείμενο υπέρ της εκλογής των συνέδρων από τη βάση (μαζί με τους κ. Π. Καψή, Γ. Βερνίκο κ.ά.), ο κ. Μπίστης περιέγραψε χθες ένα πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή του συνεδρίου με όρους που επιτρέπουν ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατική Παράταξη, χωρίς σοβαρές ενδοκομματικές αναταράξεις, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το κλίμα δεν είναι τόσο θετικό στο ΠΑΣΟΚ. Οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί», που εξακολουθούν να εκφράζονται δημόσια, θεωρούν προϋπόθεση την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από την προεδρία. Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει σε απόλυτη ρήξη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό πολιτικό ζήτημα στο οποίο καλείται πρακτικά να ισορροπήσει ο κ. Βενιζέλος αφορά την προοπτική της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης», εν ολίγοις μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο έχουν θέσει ευθέως κατά καιρούς ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, η κ. Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη, ενώ πλέον το εκτιμούν ως πιθανό και στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης άφηναν χθες αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τη συνάντηση του κ. Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα, τονίζοντας πως, στην ανακοίνωση του Βατικανού, η επίσκεψη περιγράφεται ως αμιγώς προσωπικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή