Οι δήμαρχοι-αντάρτες αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες

Οι δήμαρχοι-αντάρτες αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς των Δήμων Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρών και Ζωγράφου που αρνήθηκαν να συνδράμουν τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις μετατροπές συμβάσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τις σχετικές εκθέσεις και πλέον το θέμα χειρίζεται η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου. «Η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Φαίνεται ότι κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, καθώς 35.000 συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου. «Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδωσαν σαφείς ενδείξεις ότι έγιναν παρατυπίες κατά τη μετατροπή συμβάσεων. Μονιμοποιήθηκαν 35.000 συμβασιούχοι από τους 75.000 που έκαναν αίτηση να υπαχθούν στις διατάξεις Παυλόπουλου. Οι υπόλοιποι τι είναι, κορόιδα;», είπε χαρακτηριστικά o κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη για «αποκατάσταση της νομιμότητας».

Προσεχώς, πάντως, εκτιμάται ότι και άλλοι φάκελοι «απείθαρχων» δήμων θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, καθώς ήδη 19 δήμαρχοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μη συνδράμουν τους ελέγχους. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ένα κίνημα δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αντιτάχθηκαν επί της αρχής σε αυτόν τον έλεγχο και ήταν ευρύτερο των πέντε δήμων που ήδη αρνήθηκαν. Το κίνημα αυτό περιλαμβάνει και δήμους όπου δεν έχουν πάει ακόμη οι ελεγκτές. Αυτό έγινε με την απόλυτη πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε o κ. Μητσοτάκης, προεξοφλώντας επί της ουσίας συνέχεια στις αναφορές ελεγκτών του ΣΕΕΔ που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κομματικό σύστημα», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ποσόστωσης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων διευκρίνισε ότι το σύστημα είναι μεταβατικό και ότι σε κάθε περίπτωση, «όσοι δήμαρχοι λένε ότι το 15% θα απολυθεί λένε ψέματα».

Στο θέμα της ποσόστωσης, αλλά και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αναφέρθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χρστοφιλοπούλου σε συνέντευξή της στον REAL FM. «Τόσο η περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι πρέπει να διαβάσουν τον νόμο», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, αναγνωρίζοντας και η ίδια, πάντως, ότι «η ποσόστωση του 15% παρουσίασε προβλήματα στην εφαρμογή της».

Εν τω μεταξύ, για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται από τον Δήμο Αθηναίων εδώ και ένα χρόνο για τα πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά ενημέρωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γιώργος Καμίνης. Οπως ανέφερε, έχουν εντοπιστεί 63 άτομα και έχουν ήδη απολυθεί 35 εξ αυτών. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε επίσης ότι ο έλεγχος για τη μετατροπή των συμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει, παρά τα όσα υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είναι σαφώς υπέρ της αξιολόγησης η οποία, ωστόσο, πρέπει να πραγματοποιείται αφού έχουν τεθεί συγκεκριμένες παράμετροι.

Καμίνης: Λάθος εξαρχής

«Εγινε λάθος εξαρχής με το σύστημα της αξιολόγησης, αφού έπρεπε να ξεκινήσει με την περιγραφή του καθηκοντολογίου», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και συμπλήρωσε: «Αφού χάθηκαν πολλά έτη, δεν πειράζει να χαθεί άλλο ένα, ώστε να σχεδιαστεί καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή