«Εξοδος» Αλ. Τσίπρα και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια

«Εξοδος» Αλ. Τσίπρα και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πορεία προς τον λαό» εγκαινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρχίζουν επισκέψεις σε όλη τη χώρα, ενώ περιοδεία στην περιφέρεια θα κάνει και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Η «έξοδος» των στελεχών γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης να γίνει ευρέως γνωστό στη βάση της κοινωνίας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις, όπου θα παρουσιασθούν επιμέρους ενότητες του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου επιδιώκει με τη στροφή στη βάση να ακυρώσει στην πράξη αυτό που θεωρούν ως δεδομένο, ότι από κυβερνητικής πλευράς θα καλλιεργηθεί κλίμα ακραίας πόλωσης και προσπάθεια να κυλήσει η προεκλογική περίοδος (που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει ήδη αρχίσει) με το εκλογικό σώμα να καλείται να απαντήσει σε διλήμματα και όχι επί προγραμματικών προτάσεων. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν την εξόρμηση καθώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του εκλογικού αιφνιδιασμού και μπορεί να βρεθεί η χώρα σύντομα επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα, βεβαίως, συντηρείται το κλίμα σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Χθες, στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η κυβερνητική θέση «περί τέλους του Μνημονίου και της τρόικας». Παραπέμποντας σε δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη (ΣΚΑΪ) ότι «δεν θα τα σπάσουμε με την τρόικα· ούτε διαζύγια θα υπάρξουν, είτε βελούδινα είτε όχι», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε δηκτικά ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία περί του αντιθέτου. Δεν το λέει όμως και στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά του Μνημονίου;».

Ερωτήματα προς ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε χθες ερωτήματα σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, κάνοντας λόγο για «άκριτη ευθυγράμμιση με τους σχεδιασμούς των ισχυρών δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή» και «έλλειψη υπεύθυνης στάσης από πλευράς ΥΠΕΞ». Στη σχετική ανακοίνωση τίθεται προς το ΥΠΕΞ το ερώτημα γιατί ενισχύονται αποκλειστικά οι Κούρδοι του Ιράκ και όχι και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας και γιατί η δραστηριοποίηση της Ελλάδας επικεντρώνεται στη στρατιωτική υποστήριξη και όχι σε διπλωματικές πρωτοβουλίες ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ζήτησε και η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, αναφορικά με την παραίτηση του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφου. Κατηγόρησε, μάλιστα, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ότι «αντί να διασώσει, έστω την ύστατη στιγμή, τον θεσμικό ρόλο, την ακεραιότητα και το κύρος της διπλωματικής υπηρεσίας, επιλέγει να καλύψει τις πολιτικές επιλογές της».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή