Ο «δύσκολος» Νοέμβριος της Αθήνας με την τρόικα

Ο «δύσκολος» Νοέμβριος της Αθήνας με την τρόικα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρόφηση των αντιδράσεων αγορών και εταίρων, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και για έξοδο από το Μνημόνιο. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται, πλέον, η κυβέρνηση, μετά το επίσημο άνοιγμα της ατζέντας από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι πλέον η μηχανή ετέθη σε κίνηση, ωστόσο είναι πρώιμο να φανούν τα πρώτα σημάδια. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνον στην αξιολόγηση που εκκρεμεί και προφανώς εμπεριέχει ζητήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, αλλά και στη θεσμική εκκρεμότητα που υπάρχει εν αναμονή της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Επιτροπή υπό τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Την ίδια στιγμή, οι επίσημες ή ανεπίσημες αντιδράσεις από την Κομισιόν ή το ΔΝΤ είναι απολύτως συνεπείς με τη μέχρι σήμερα εικόνα της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ελληνική πρωτοβουλία για έξοδο από το Μνημόνιο, κάτι που αναμένεται να ωριμάσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα εκτιμά ότι ο νέος κύκλος αξιολόγησης θα εισέλθει στην τελική του ευθεία στις αρχές Νοεμβρίου και η διάρκειά του θα εξαρτηθεί, προφανώς, από την πρόοδο που θα έχει μέχρι τότε επιτευχθεί στην υλοποίηση των εκκρεμών δράσεων αλλά και από την ωρίμανση της πολιτικής διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει. «Κινούμαστε σε δύο παράλληλα επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο, πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα», είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Ευ. Βενιζέλου, χθες, από τη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την ακατάσχετη σεναριολογία σχετικά με τις διαθέσεις του ενός ή του άλλου μέρους ενόψει αξιολόγησης και θα επιδιώξει να αποφύγει πηχυαίους τίτλους που θα επιβάρυναν το κλίμα, αν και η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το τελικό πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα γίνεται σχεδόν δημοσίως. Από την πλευρά του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου επισημαίνουν ότι, προφανώς, από το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε μέτρο περαιτέρω επιβάρυνσης των φορολογουμένων ή σε επέμβαση στα εργασιακά, κάτι που πιθανώς θα προταθεί από την τρόικα. Ο κ. Γ. Μανιάτης επανέλαβε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν έχει ζητηθεί» από την κυβέρνηση η αποχώρηση του συγκεκριμένου οργανισμού από την τριμερή, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ, καθώς πλέον η Ε.Ε. έχει μηχανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η ΕΚΤ, μέσω των οποίων μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή