Σαμαράς: Τα μνημόνια παίρνουν τέλος

Σαμαράς: Τα μνημόνια παίρνουν τέλος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό μήνυμα «το τέλος των μνημονίων» και την επαναφορά στην ανάπτυξη, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2015 και με μία ομιλία με ισχυρούς συμβολισμούς, που στόχευε να διεγείρει τα παραταξιακά ανακλαστικά στελεχών και οπαδών, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υλοποίησε χθες από τη Χαλκιδική το πρώτο στάδιο της στρατηγικής με την οποία θα πορευτεί η Νέα Δημοκρατία μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ομιλία του στην πρώτη εκδήλωση για τα 40χρονα γενέθλια της Ν.Δ., η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν παγίωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των διαρκών εσωτερικών εντάσεων σε κυβέρνηση και κόμμα για πτυχές της οικονομικής πολιτικής περιείχε υψηλούς τόνους κριτικής στο κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα «το οποίο δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, γιατί η επιστροφή στα λεφτά υπάρχουν και στο τζάμπα τρομάζουν» όπως είπε, αλλά και έντονες προσωπικές αναφορές. «Δεν είμαι κουρασμένος. Ηξερα ότι μου έδωσαν χειροβομβίδα στα χέρια μου, αλλά την εξουδετέρωσα» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι προτίμησε να αλλάξει την πορεία της χώρας, αντί να δοξαστεί από την καταστροφή της. Σε άλλο σημείο, και μετά μία μακρά αναφορά στη συνεισφορά της Νέας Δημοκρατίας και στον ρόλο του ιδρυτή της Κων. Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «παρά τις δοκιμασίες, η Ν.Δ. μένει όρθια όταν τα άλλα γύρω κλονίζονται».

Στη χθεσινή εκδήλωση, η οποία για λόγους σημειολογίας πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα του ξενοδοχείου που ο Κων. Καραμανλής επικύρωσε την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. κυριάρχησαν οι μνήμες, η συγκίνηση, τα χειροκροτήματα, οι ασπασμοί αλλά και ο διάχυτος προβληματισμός για το μέλλον της παράταξης στη «μετά μνημονιακή» εποχή. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, και πρώην και νυν κορυφαίων στελεχών της παράταξης, διευκόλυναν την επιδίωξη του πρωθυπουργού να στείλει το μήνυμα ότι «η παράταξη δεν διαιρεί αλλά ενώνει» και να αποσαφηνίσει ότι η Ν.Δ. μπορεί να συνεργαστεί με όλους για το καλό του τόπου. «Νιώθω τον πατριωτικό ηλεκτρισμό της παράταξης» είπε αρκετές φορές χθες ο κ. Σαμαράς και απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής σε όλους όσοι ασπάζονται τις ίδιες αρχές και σήμερα βρίσκονται εκτός.

Tη «γέφυρα» από το παρελθόν στο μέλλον θέλησαν να αναδείξουν με τις ομιλίες τους και όλα τα ιστορικά στελέχη της παράταξης που παρευρέθηκαν, όπως οι κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, Π. Μολυβιάτης, Βαγγ. Μεϊμαράκης, Στ. Δήμας, Αχ. Καραμανλής, Δημ. Σιούφας. Από την αίθουσα απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας του κρίθηκε σκόπιμο να μη μετακινηθεί στη Χαλκιδική, αλλά να παρευρεθεί μόνον στην εκδήλωση της Αθήνας το ερχόμενο Σάββατο, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά και στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά σήμερα βρίσκονται εκτός, όπως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρά τον θόρυβο, τελικώς δεν προσκλήθηκε, όπως άλλωστε κανένας από τους λοιπούς ενδιαφερόμενους και μη. Η απόφαση να μην αποσταλούν προσκλήσεις πέραν των μελών των Πολιτικών Επιτροπών της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ και των πρώην γενικών διευθυντών του κόμματος ελήφθη από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, προκειμένου αφενός να μη μονοπωλήσει το ενδιαφέρον η ονοματολογία και αφετέρου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τυχόν αρνήσεις… «Τα ονόματα δεν σηματοδοτούν τίποτα. Η διεύρυνση ξεκινά από τη βάση»» σημειώνουν κομματικά στελέχη, τα οποία πάντως επιβεβαιώνουν ότι μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τα γενέθλια της Ν.Δ., θα έρθει και η ώρα των προσώπων…

Οι οργανωτές, υπό την καθοδήγηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου που έχει και το γενικό πρόσταγμα «τρέχουν» ταυτόχρονα μεγάλη καμπάνια, με κεντρικό σύνθημα «40 χρόνια για την Ελλάδα» και με έναν παραλληλισμό του αγώνα που έδωσε η χώρα για την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που προκάλεσε η δικτατορία των συνταγματαρχών και των προσπαθειών της σημερινής κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή