Πρώτα συζητήσεις με τρόικα και μετά η αναθεώρηση

Πρώτα συζητήσεις με τρόικα και μετά η αναθεώρηση

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «διπλό δίλημμα» θα απευθυνθεί, αρχικά προς τους βουλευτές και εάν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές, προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεντρικό «διακύβευμα», που θα είναι πώς και από ποιον θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το χρέος, θα προστεθεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση περιλαμβανομένων των διατάξεων για αλλαγή στον τρόπο εκλογής και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και για σταθερό εκλογικό σύστημα, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μπορεί να έχει «κλειδώσει» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Ετσι, αμέσως μετά μπορούν να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με δεδομένο ότι στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες για τον διάδοχο του κ. Κάρ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, οι βουλευτές και κυρίως οι ανεξάρτητοι, αλλά και κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συμπράξουν στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας ή θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές:

• Μεταβάλλοντας άρδην το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το χρέος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει μόνο παράταση των υφιστάμενων δανείων και μείωση επιτοκίων, αλλά και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους τους.

• «Ακυρώνοντας» την προοπτική αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, αφού εάν δεν ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης θα χρειαστούν για την ολοκλήρωσή της περί τα πέντε χρόνια κατ’ ελάχιστον.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ήδη εργάζεται επί του σχεδίου της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ απόψεις επί του θέματος έχουν ανταλλάξει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποσυνδεθεί πλέον από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Το πιθανότερο, ως εκ τούτου, σενάριο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται απ’ ευθείας από τον λαό και πλέον αυτός να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν αποκλείεται να παραπέμπουν στο Σύνταγμα του 1974.

Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται πρόταση που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει εισηγηθεί, θα πραγματοποιούνται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και εάν διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου θα υπάρχει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Πάντως, εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη άποψη, οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι μεν αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι εάν εκλέγεται εξ αρχής από τους πολίτες. Τέλος, ανεξαρτήτως του μοντέλου που τελικώς θα επιλεγεί, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει και το ενδεχόμενο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιμηκυνθεί από τα 5 στα 6 έτη, ώστε να παρεμβάλλεται λιγότερο συχνά στον εκλογικό κύκλο, καθώς ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σαφώς μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση απ’ ό,τι με τις υφιστάμενες πρόνοιες του Συντάγματος.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που προτίθεται να ανοίξει ο πρωθυπουργός, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης είναι, όπως προαναφέρθηκε, το εκλογικό σύστημα. Η διασύνδεση των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα με το Σύνταγμα, αποτρέπει εξάλλου τον κίνδυνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να κατηγορηθούν ότι κινούνται με μικροκομματικές σκοπιμότητες ή να καλλιεργηθεί στις τάξεις τους κλίμα ηττοπάθειας, αφού οι όποιες μεταβολές δεν θα ισχύσουν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνονται:

• Η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας έως και σε 50.

• Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με υιοθέτηση κάποιας παραλλαγής του «γερμανικού» μοντέλου, αλλά κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί τοπικές αντιδράσεις, για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές.

• Η επανεξέταση του «μπόνους» των 50 εδρών υπό το πρίσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που έδειξαν ότι τα μεγάλα κόμματα βρίσκονται μακριά από τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος έχει προτείνει να υπάρχει συγκεκριμένο «ποσοστό – όριο» για την αυτοδυναμία, για παράδειγμα το 37%. Εάν αυτό δεν επιτυγχάνεται, να διενεργείται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και ο σχηματισμός που επικρατεί να λαμβάνει το μπόνους των εδρών. Με βάση τον σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, όπως θα αποτυπωθεί στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης, το εκλογικό σύστημα θα είναι σταθερό και θα μπορεί να αλλάζει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή