«Πυλώνας σταθερότητας» στην ανατολική Μεσόγειο η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

«Πυλώνας σταθερότητας» στην ανατολική Μεσόγειο η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, το οποίο δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα και είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους ομολόγους του, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, την περασμένη Παρασκευή (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Όπως σημειώνεται, είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και να υπογραμμίσουν τη σημασία της συνάντησης και της συνεργασίας των τριών χωρών, περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, ως ένας «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που καλύπτουν μια πληθώρα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και τόνισαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου στην προσπάθειάς τους για μια ευημερούσα και δημοκρατική χώρα. Εξέφρασαν ικανοποίηση για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματοςν με δημοψήφισμα στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2014, που κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι υπουργοί εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους προς το λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Τόνισαν τη σημασία της Αιγύπτου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου, σύμφωνα πάντα με το κοινό ανακοινωθέν, επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κυπρίους και σε ολόκληρη την περιοχή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό, από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, του Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε ως ειδικού συμβούλου του για την Κύπρο. Επίσης, εξέφρασαν τη σθεναρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δοθεί μια δυναμική ώθηση στην προοπτική της ενωμένης Κύπρου.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνεται, υπογράμμισαν τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου και την πολύτιμη συμβολή της για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου, τόνισαν την ανάγκη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με στόχο να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία, για μια λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967, η οποία είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου σχετικά με την ανασυγκρότηση της Γάζας, που έχει συγκληθεί από την Αίγυπτο και τη Νορβηγία.

Για το Ιράκ, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, καταδικάζοντας τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στόχευση των μειονοτικών κοινοτήτων από τρομοκρατικές ομάδες και υπογράμμισαν την ανάγκη για συλλογική δράση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας 2170 και 2178 και επανέλαβαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας, η οποία δεν προέρχεται μόνο από το ISIL, αλλά περιλαμβάνει όλες τις άλλες εξτρεμιστικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής.

Για τη Συρία, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του νέου ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες για μια συνολική πολιτική λύση στη βάση των αρχών της διαδικασίας της Γενεύης και με σκοπό τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την εκπλήρωση των προσδοκιών του συριακού λαού. Ως εκ τούτου, εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο όσον αφορά την αφαίρεση και την καταστροφή των χημικών οπλικών συστημάτων και επαίνεσαν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική ανακούφιση.

Για τη Λιβύη, εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την απειλή που θέτει η συνεχιζόμενη αναταραχή στην ενότητα, την κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ασφάλεια και στην οικονομία των γειτονικών χωρών, καθώς και στην αύξηση της παράνομης μετανάστευσης που επιβαρύνει χώρες της νότιας Ευρώπης. Ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, τη συμμετοχή σε πολιτικό διάλογο και στη διαδικασία συμφιλίωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, στις 25 Αυγούστου του 2014, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του λαού της Λιβύης. Ως εκ τούτου, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τους νόμιμους θεσμούς στη Λιβύη, ιδίως της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του λαού της Λιβύης και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο έργο της Συνταγματικής Συντακτικής Συνέλευσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή