ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Παπούλιας: «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνούν από τη Λευκωσία»

Κ. Παπούλιας: «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνούν από τη Λευκωσία»

Να αναγνωρίσει την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν από τη Λευκωσία» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σεργ Σαργκιάν, στο δείπνο που του παρέθεσε στο Ερεβάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού. «Δεν υποστηρίζουμε, όμως, την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιας λύσης σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο» είπε.

Και πρόσθεσε:«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει με συνέπεια τις πρωτοβουλίες της για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους  διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος αυτού».

Έμμεση αλλά σαφή αναφορά έκανε και στη στάση των Σκοπίων όταν υπογράμμισε ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Βασική, όμως, προϋπόθεση για την υλοποίηση του οράματος αυτού, επισήμανε, είναι η ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε τη σπουδαιότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. «Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη γενοκτονία του αρμενικού λαού. Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών» τόνισε.

Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται αύριο (Τετάρτη) το μεσημέρι και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Αθήνα.