ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνεται η κατάρρευση της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνεται η κατάρρευση της κυβέρνησης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εφ’ όλης της ύλης μετωπική αντιπαράθεση στη Βουλή προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται», ήταν η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια διάσωσης» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «που ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Εστω και με αυτόν τον τρόπο, ας εμφανισθεί μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό, στον οποίο αποφάσισαν να καταφύγουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να υπερβούν τα αδιέξοδα και την πίεση που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ψήφος εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ότι η διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσει ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Παπούλια, επιστρατεύθηκε ώστε να αναχαιτισθούν η διάχυτη εκλογολογία και η διαλυτική επίδρασή της στην κυβέρνηση. Προκειμένου να ενισχύσουν την άποψή τους, παραπέμπουν στις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις φωνές διαφοροποίησης από βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους θέτουν ο καθένας τις δικές του «κόκκινες γραμμές» έναντι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι οποίες, όπως λένε, όσο το ενδεχόμενο αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες παρέμενε ανοιχτό θα μπορούσαν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Εκτιμούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει την πολιτική ατζέντα και να αξιοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ως ανανέωση της εντολής της, προκειμένου, στη συνέχεια, να δοκιμάσει να κεφαλαιοποιήσει ενδεχόμενα οφέλη από τη διαπραγμάτευση.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία ο κ. Τσίπρας συνόδευσε με επαναδιατύπωση του αιτήματος για εκλογές. Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και σε 84 δόσεις, που δεν θα υπερβαίνουν το 20% του επίσημου ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπει, επίσης, τη συγκρότηση στην έδρα κάθε περιφέρειας πενταμελούς επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι οφειλέτες εάν δεν συμφωνούν με τις βεβαιωθείσες οφειλές, και την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή