Ψήφος εμπιστοσύνης για καθαρό τοπίο

Ψήφος εμπιστοσύνης για καθαρό τοπίο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Καθαρό τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση με τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση να προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα συνταγματικώς οριζόμενα, τον Φεβρουάριο του 2015.

Το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης που ανέσυραν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εκτιμάται ότι μπορεί να τους δώσει τον πολιτικό χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, χωρίς τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται καθημερινά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που πηγές από το Μαξίμου σημείωναν ότι «δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει τη χώρα όμηρο των δικών του εκλογικών σχεδίων».

Αργά το βράδυ, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα δοκιμάζεται από την έλλειψη σοβαρότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωνε ότι η Αθήνα θα στείλει μήνυμα θεσμικής σταθερότητας.

Με την αίτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και η τριήμερη συζήτηση να αρχίσει το αργότερο την Τετάρτη, η κυβέρνηση έχει στόχο να:

• Βάλει τέλος στα επίμονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών άμεσα και εξουδετερώσει το σχετικό αίτημα που υποβάλλει, μονότονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί κλίμα σταθερότητας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό διάρκειας τουλάχιστον πέντε μηνών.

• Κλείσει τη σεναριολογία περί επιτάχυνσης της προεδρικής εκλογής, όπως είχαν προτείνει σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ή των προτάσεων περί άλλης κυβέρνησης, «εθνικής σωτηρίας», από τη Βουλή.

• Χαλιναγωγήσει τους βουλευτές, και των δύο κομμάτων, που διαφοροποιούνται σε κάθε ευκαιρία, επιδεινώνοντας την κυβερνητική εικόνα. Η επιδίωξη αυτή αφορά τόσο τη Ν.Δ., μερίδα βουλευτών της οποίας κινούνται συντονισμένα με στόχο τη διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων, όσο, κυρίως, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τμήμα των οποίων φέρεται να αμφισβητεί τις επιλογές Βενιζέλου και τη συμπόρευση με τη Ν.Δ.

• Επαναφέρει στην τάξη υπουργούς που είτε έχουν ρίξει τους ρυθμούς, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο εκλογών, είτε διαφοροποιούνται από κεντρικές επιλογές, όπως η περίπτωση του κ. Αργ. Ντινόπουλου στο ζήτημα της αξιολόγησης.

• Δημιουργήσει πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, εφόσον αυτές απαιτηθούν, με αφορμή τη διαδοχή του κ. Δ. Αβραμόπουλου.

• Ακυρώσει, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, ενδεχόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο διακινήθηκαν διαφορετικές εκδοχές για την πατρότητα της ιδέας, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη διεμήνυαν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία. Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν εξάλλου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν συνιστά τεστ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Εκτιμούσαν, δε, ότι με τη διαπραγμάτευση για έξοδο από το Μνημόνιο να προχωράει σε καλό κλίμα και με το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία, η εξασφάλιση των 180 θα είναι εφικτή.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έσπευσε να διασκεδάσει τα σενάρια περί κρίσης στις σχέσεις του με τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, την ίδια ώρα που ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολίαζε για τις εις βάρος του επιθέσεις πως «πολλοί εντός και λίγοι εκτός Ελλάδος δεν θέλουν να βγούμε από το Μνημόνιο». Σε παράλληλο χρόνο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις διεμήνυαν ότι το κλίμα με την τρόικα είναι καλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή