Φ. Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε νέο Πρόεδρο

Φ. Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε νέο Πρόεδρο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά. Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

Με τις φράσεις αυτές ο κ. Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε χθες με απόλυτη πλέον σαφήνεια τη στάση της ΔΗΜΑΡ ενόψει της προεδρικής εκλογικής. Επί της ουσίας προανήγγειλε ότι θα υιοθετήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως του προσώπου που θα προταθεί ως διάδοχος του κ. Κάρ. Παπούλια.

Στόχος, έστω το 3%

Υπήρξε, όμως, και σ’ ένα ακόμη ζήτημα ξεκάθαρος ο κ. Κουβέλης στην έναρξη του τετραήμερου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Οτι ο αποκλειστικός -στο εξής- στόχος του είναι να επανακτήσει έστω το 3% στις εθνικές εκλογές για να συγκυβερνήσει με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Οχι όμως ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά με ισότιμη συνεργασία που θα στηρίζεται», όπως είπε, «σε αναλυτική προγραμματική συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας θα ελέγχεται». Με άλλα λόγια, διατηρώντας στο ακέραιο την αυτονομία του κόμματος, καθώς όπως τόνισε, «η ΔΗΜΑΡ δεν δημιουργήθηκε το 2010 για να εκχωρηθεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις το 2014».

Η χθεσινή ομιλία του κ. Κουβέλη διακρίθηκε και για την έντονη αυτοκριτική της, η οποία, ωστόσο, δεν προσωποποιήθηκε. Σε ουκ ολίγες αποστροφές του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε γενικώς στο κόμμα του «υποκειμενικές αδυναμίες», «αντιφάσεις», «ελλείψεις» και «λάθη», παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», αλλά, μιλώντας πάντα σε πρώτο πληθυντικό, απέφυγε να αναλάβει προσωπικά οποιαδήποτε ευθύνη για την εκλογική κατάρρευση του κόμματός του. Η μόνη στιγμή που ο κ. Κουβέλης μίλησε σε πρώτο ενικό ήταν για να ξεκαθαρίσει την προοπτική να διαδεχθεί εκείνος τον κ. Παπούλια. «Από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ολα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα με βάση αξίες και αρχές και όχι ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος», είπε.

Εμφανής ήταν και η προσπάθειά του να απαντήσει εκ των προτέρων στην έντονη κριτική που προεξοφλείται ότι θα του ασκηθεί τις επόμενες μέρες στο συνέδριο. Τόνισε ότι κεντρική του στόχευση είναι «η επαναθεμελίωση της κομματικής δομής και της λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ» και «η αποσαφήνιση της εικόνας του κόμματος» και δεσμεύθηκε να «ισχυροποιηθούν οι συλλογικές διαδικασίες συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων». Παραταύτα είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποια θα είναι η απήχηση της έκκλησης του κ. Κουβέλη να «προχωρήσουμε όλοι μαζί για την ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ».

Πρόταση Γ. Πανούση

Ενδεικτικά χθες ο κ. Γ. Πανούσης σε συνέντευξή του (στα Παραπολιτικά) πρότεινε δημοσίως στον κ. Κουβέλη να παροπλιστεί οικειοθελώς, αναλαμβάνοντας επίτιμος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και υποστήριξε ότι μόνον σε μια τέτοια περίπτωση «θα επέστρεφαν στο κόμμα στελέχη όπως ο Σπ. Λυκούδης». Ο κ. Πανούσης εξετίμησε επιπλέον ότι επειδή δεν θα εισακουσθεί, η ΔΗΜΑΡ δεν θα κατέλθει τελικά στις εκλογές, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει και στο συνέδριο.

Ενδιαφέρον, τέλος, είχε ο χαιρετισμός του κ. Δ. Βίτσα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον εξήρε ως θετική την απόφαση της ΔΗΜΑΡ «για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα Μνημόνια», αλλά κάλεσε το κόμμα του κ. Κουβέλη «να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την αναδιανομή, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη» η οποία, όπως είπε, θα έχει «ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή