Κορυφώνεται η εσωκομματική κρίση στη ΔΗΜΑΡ

Κορυφώνεται η εσωκομματική κρίση στη ΔΗΜΑΡ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιο είναι το μέλλον της ΔΗΜΑΡ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η άρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί ομόφωνη πρόταση και των εννέα βουλευτών του να μην ξαναθέσει απόψε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος και να τον διαδεχθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Τσούκαλης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο κ. Κουβέλης εμφανιζόταν αμετάπειστος, αψηφώντας το γεγονός ότι καθεαυτή η επιλογή του εξωθεί πλέον όλους τους εναπομείναντες βουλευτές του είτε να ανεξαρτητοποιηθούν είτε και να λειτουργούν στο εξής άνευ της οποιασδήποτε δικής του καθοδήγησης.

Το γεγονός αυτό δεν έχει βέβαια προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία. Και ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατούσε από χθες το πρωί στο συνέδριο είναι ότι αφού έγινε γνωστή η ομόφωνη πρόταση των βουλευτών, αρκετοί εξ αυτών προπηλακίζονταν μπαίνοντας στην αίθουσα από «οπαδούς» του κ. Κουβέλη. Οι βουλευτές ωστόσο όχι μόνον ενέμειναν στην πρότασή τους, αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους άφηναν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς κάποιοι να αποκλείουν την αποχώρησή τους από την Κ.Ο. (ήδη άλλωστε από μέρες προεξοφλείται η ανεξαρτητοποίηση της κ. Νίκης Φούντα που λέγεται ότι βρίσκεται κοντά στο Ποτάμι).

Ολα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από συνάντηση που ζήτησαν με τον κ. Κουβέλη οι επτά από τους εννέα βουλευτές (έλειπαν οι κ. Μαρία Ρεπούση και Νίκη Φούντα). Αφού του μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές του ζήτησαν να παραμείνει μεν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος και να αναλάβει τον τιμητικό τίτλο του επιτίμου προέδρου.

Με απλά λόγια, του ζήτησαν να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στην αποψινή ψηφοφορία και να μη θέσει την παραίτηση που είχε υποβάλει μετά τις ευρωεκλογές στην κρίση του ανώτατου θεσμικού οργάνου. Και ως ιδανική λύση ανανέωσης του κόμματος του εισηγήθηκαν να στηρίξει για τη διαδοχή του τον κ. Νίκο Τσούκαλη, ο οποίος νωρίτερα είχε αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση των συναδέλφων του με την αίρεση να την εγκρίνει και ο κ. Κουβέλης. Αιφνιδιασμένος αρχικώς από την ομαδική αυτή «ανταρσία», ο κ. Κουβέλης επιχείρησε αρχικώς να διερευνήσει αν η συγκεκριμένη εισήγηση απηχεί τις απόψεις όλων των μελών της Κ.O.

Ρώτησε έναν προς έναν όλους τους βουλευτές του, κι όταν διαπίστωσε ότι και οι εννέα είχαν ακριβώς την ίδια άποψη (οι παρόντες τον διαβεβαίωσαν ότι με την πρότασή τους συμφωνούν και οι κ. Μαρία Ρεπούση και Νίκη Φούντα) επιφυλάχθηκε αρχικώς να το σκεφτεί.

Η απάντησή του ωστόσο ήρθε χθες το πρωί μέσω του εκπροσώπου του κόμματος κ. Χρήστου Μαχαίρα, ο οποίος σε σχετικές ερωτήσεις αρκείτο στο σχόλιο ότι «ο κ. Κουβέλης θα είναι κανονικά υποψήφιος πρόεδρος στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της ΔΗΜΑΡ». Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωνε τον Τύπο ότι η μόνη άλλη υποψηφιότητα που έχει τεθεί είναι αυτή του κ. Δημήτρη Λουκά, ο οποίος εκπροσωπεί το λεγόμενο Αριστερό Δίκτυο (τάσσεται ακόμη και υπέρ της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Με τα δεδομένα αυτά –και με την αίρεση ότι ο κ. Κουβέλης δεν θα υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή– το πιθανότερο είναι ότι απόψε θα επανεκλεγεί πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Το ερώτημα ωστόσο είναι «ποιας ακριβώς ΔΗΜΑΡ», δεδομένου ότι ο ίδιος δεν τυγχάνει της στήριξης όχι μόνον δεκάδων στελεχών του, αλλά ούτε ενός βουλευτή του, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία προφανώς με λευκές ψήφους.

Κατά τα λοιπά, το μόνο που φέρεται να βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία των συνέδρων είναι η αρχική εισήγηση του κ. Κουβέλη τον Φεβρουάριο να επιδιώξει να ρίξει την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί ως διάδοχος του κ. Κ. Παπούλια, χωρίς να κρύβει ότι στρατηγικός του στόχος είναι πλέον να συγκυβερνήσει με τον Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή