Μετασυνεδριακές δονήσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

Μετασυνεδριακές δονήσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγχυση ακόμη και ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συνέδριό της μοιάζει να τελεί η ΔΗΜΑΡ. Ετσι, στην προχθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Ν. Τσούκαλη, που ξανάνοιξε το ενδεχόμενο υπερψήφισης –εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ– του διαδόχου του κ. Κάρ. Παπούλια (αν η κυβέρνηση αλλάξει άρδην την πολιτική της), προστέθηκε και μία εντελώς διαφορετική πρόταση. Της πολιτικής «ενθυλάκωσης» της ΔΗΜΑΡ εντός του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη από τις εκλογές!

Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευθεί μια θέση που διετύπωσε η κ. Μαρία Ρεπούση (ΣΚΑΪ και 9,84). Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η αυτόνομη πολιτική και οργανωτική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς» που αποφασίστηκε στο συνέδριο «δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές. Μπορεί ένα κόμμα να διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», τόνισε η κ. Ρεπούση, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «είναι ένα ζήτημα που θα κριθεί στον χρόνο του, δηλαδή στις εκλογές».

Το πρόβλημα βέβαια της εν λόγω εισήγησης είναι ότι ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει ανάλογες συνεργασίες, καθώς, ως γνωστόν, το μπόνους των 50 εδρών δίνεται μόνο σε ενιαία κόμματα και όχι σε «κοινοπραξίες κόμματων». Ως εκ τούτου, η βουλευτής προφανώς εννοούσε την προεκλογική ενσωμάτωση της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ (με μια παράλληλη διευκρινιστική δήλωση του κ. Κουβέλη ότι διατηρεί την πολιτική της αυτονομία, όπως οι πάλαι ποτέ συνιστώσες του κ. Τσίπρα), πρόταση, όμως, που επισημαίνεται ότι ουδόλως ενθαρρύνεται από την Κουμουνδούρου.

Επισήμως το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν θέλησε να «αδειάσει» την κ. Ρεπούση. Στελέχη, ωστόσο, της Αγ. Κωνσταντίνου χαρακτήριζαν «απολύτως προφανές τι σημαίνει πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» και άφηναν έτσι να εννοηθεί ότι η βουλευτής έχει παρερμηνεύσει πλήρως τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή