Αμφισβήτηση στρατηγικής Βενιζέλου

Αμφισβήτηση στρατηγικής Βενιζέλου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες σύγκρουσης του κ. Ευ. Βενιζέλου με τους «παπανδρεϊκούς» διαμορφώνονται εκ νέου, αυτή τη φορά με αφορμή κείμενο στελεχών από όλες τις οργανωτικές βαθμίδες, τα οποία αμφισβητούν ευθέως τη στρατηγική στην κατεύθυνση της «Κεντροαριστεράς» και -πρακτικά- ζητούν διακοπή των διεργασιών για τη Δημοκρατική Παράταξη και δρομολόγηση των διαδικασιών για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δραστικά τους αμφισβητίες του και, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται πρόθυμος να προχωρήσει ακόμη και σε διαγραφές προσώπων.

4.000 υπογραφές

Χθες, η Πρωτοβουλία των «75» έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τις υπογραφές 4.000 μελών του κόμματος, όπου ζητείται η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, «παπανδρεϊκά» στελέχη όπως οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης, Γ. Πεταλωτής, Μ. Στρατάκης, Β. Γιουματζίδης, Ασπα Παπαηλιού, Οδ. Κορακίδης, καθώς επίσης γραμματείς και μέλη νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικά και κοινωνικά στελέχη. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου άφηναν αιχμές για τους υπογράφοντες το κείμενο (ανάμεσα στους οποίους και εννέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής), οι οποίες αφορούν και τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο άτυπο σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη τονίζεται: «Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν για τις μεγάλες επιλογές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει μόνο του την ευθύνη της υπαγωγής στο Μνημόνιο και το πρόγραμμα στήριξης το 2010 ή να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας (υπό τον Λ. Παπαδήμο) τον Νοέμβριο του 2011 με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ; Τι λένε οι τότε κατέχοντες τις θεσμικά υπεύθυνες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ;». Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και τονίζουν ότι «πάει πολύ άνθρωποι που στήριξαν, στην πιο σκληρή φάση, τέτοιες αποφάσεις να παριστάνουν τώρα τον ανήξερο και ευαίσθητο και να καταγγέλλουν αποφάσεις που χειροκρότησαν και υπηρέτησαν, ορισμένοι μάλιστα έχοντας κρίσιμους ρόλους στην κυβέρνηση, στη Βουλή ή στο κόμμα». Και καταλήγουν: «Επιτέλους ας αφήσουν ήσυχη την παράταξη να αναπνεύσει». Πηγές της Χαρ. Τρικούπη αμφισβητούσαν ακόμη και τις 4.000 υπογραφές λέγοντας ότι αφενός περιλαμβάνει ολόκληρες οικογένειες, αφετέρου οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2012.

Στο κείμενο που φέρει τις 4.000 υπογραφές, γίνεται λόγος για «κατασκεύασμα της “Ελιάς”», αφήνονται αιχμές εναντίον του κ. Βενιζέλου για «αναζήτηση εσωτερικών εχθρών» και «διάθεση στέρησης του δικαιώματος λόγου» από όσους διαφωνούν με την ηγεσία. Και ζητούν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο «θα αποφασίσει τα πάντα».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση 200 συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Σπ. Παπασπύρος, Γ. Καββαθάς, Τζ. Καραμίχος, Χρ. Σπίρτζης κ.ά.) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Εκεί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια πολιτική διάσκεψη εντός του Δεκεμβρίου, ενώ αφήνεται ευθέως να εννοηθεί ότι φιλοδοξούν να συγκροτήσουν και κόμμα, καθώς στις αποφάσεις τους περιλαμβάνεται η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο και η συγκρότηση επιτροπών και αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή