Σκληρή γραμμή έναντι των αμφισβητιών από Ευ. Βενιζέλο

Σκληρή γραμμή έναντι των αμφισβητιών από Ευ. Βενιζέλο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γραμμή έναντι όλων όσοι εξακολουθήσουν να τον αμφισβητούν, προτίθεται να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά την πρωτοβουλία των 200 συνδικαλιστών για τη δημιουργία νέου φορέα και το κείμενο των 4.000 μελών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν συνέδριο του κόμματος και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης, στη Χαρ. Τρικούπη εισέρχονται σε μια διαδικασία εσωτερικής καταμέτρησης των δυνάμεών τους, καθώς υφίστανται αρκετά παράλληλα, όχι πάντα ασύνδετα μεταξύ τους, προβλήματα.

Στο εσωτερικό του κόμματος ασκείται ήδη μια υφέρπουσα κριτική για τη συγκρότηση της επιτροπής των 32 προσώπων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Αρκετοί εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν κατόρθωσε να συμπεριλάβει στην επιτροπή πρόσωπα από όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε οργανωτικό επίπεδο αποτελεί μόνιμο πρόβλημα η σχεδόν απόλυτη ρήξη μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη θέση του γραμματέα, εφόσον τελικά δεν πραγματοποιηθεί συνέδριο, όπως έχει προαναγγελθεί από τον κ. Βενιζέλο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να λάβει το επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίσιμη ενδοκομματική κατάσταση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις πολλαπλές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του κ. Βενιζέλου και στελεχών τα οποία προέρχονται από το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, απουσιάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί χαμηλούς τόνους, όπως φάνηκε και από την παρουσία του στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής και της ψηφοφορίας, ο κ. Παπανδρέου παρέμενε στο γραφείο του, από το οποίο εξήλθε μόνο για να ψηφίσει και εν συνεχεία να αποχωρήσει από το κτίριο.

Αντίθετα, πρώην «παπανδρεϊκοί» υπουργοί, χθες επέμειναν στην κριτική τους. Ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι ένα κέλυφος». Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαιναν πως ο κ. Πεταλωτής δεν έχει συγκαλέσει ούτε μια φορά τον Τομέα Δικαιοσύνης του οποίου προΐσταται. Ο προερχόμενος από την ίδια δεξαμενή «παπανδρεϊκών» στελεχών και σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χρ. Αηδόνης χαρακτήρισε (9,84) τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «ανασχετικό παράγοντα για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης». Ο κ. Αηδόνης, πάντως, δεν έχει προεξοφλήσει ποια θα είναι η ψήφος του κατά την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει την κυβερνητική επιλογή.

Κ. Σημίτης: Ασκοπες οι εκλογές υπό τις σημερινές συνθήκες

«Ασκοπες» θεωρεί τις εκλογές υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες ο κ. Κ. Σημίτης, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έκριναν σκόπιμο να διαψεύσουν δημοσιεύματα στα οποία ο κ. Σημίτης φερόταν να έχει δηλώσει σε συνομιλητές του ότι τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σημίτης «ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει σταματήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να έχει πυκνές επαφές, να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, αλλά και να μοιράζεται τις σκέψεις του για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και το διαμορφούμενο σκηνικό στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σημίτης –άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών ισορροπιών– φέρεται να είναι ανήσυχος ότι το εν Ελλάδι οξύ προεκλογικό κλίμα εκπέμπει προς την Ευρώπη μια εικόνα πολιτικής ρευστότητας. Γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους εταίρους μας, καθώς θεωρούν ότι με τις εκλογές έτοιμες να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε συνομιλητής στην παρούσα φάση είναι μάλλον αβέβαιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή