Ευ. Βενιζέλος: «Οι μικροκομματικές αψιμαχίες δεν ωφελούν»

Ευ. Βενιζέλος: «Οι μικροκομματικές αψιμαχίες δεν ωφελούν»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα «αμφισβήτησης της πολιτικής σταθερότητας» περιέγραψε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος –κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου– ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το μνημόνιο. Ο κ. Βενιζέλος, λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για το 48ωρο κατακρήμνισης του χρηματιστηρίου και της ανόδου των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, μίλησε για «σκηνές από ένα μέλλον που πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «εύθραυστη κατάσταση» και επισήμανε ότι υφίσταται ο κίνδυνος οι «εσωτερικές μικροκομματικές αψιμαχίες» να μετατραπούν σε επιχείρημα των αγορών. «Ο καθένας πρέπει να καταλάβει», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, πως «ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, αμέσως μεγεθύνεται, εξάγεται και λειτουργεί είτε υπέρ είτε κατά της χώρας».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τη συζήτηση περί χρηματισμού και εξαγοράς των βουλευτών, λέγοντας ότι πρόκειται για «αθλιότητα, η οποία ευτυχώς διερευνάται δικαστικά για να φανεί ότι κανείς δεν έχει να πει τίποτα ή εν πάση περιπτώσει, όποιος έχει να πει ας το πει, για να δούμε τι θα προκύψει». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ (υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση της κ. Κουτζαμάνη προέκυψε μετά δημόσια δήλωση του κ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος επικαλέστηκε πρωτοσέλιδο εφημερίδας), χαρακτηρίζοντας την εξελισσόμενη συζήτηση ως «σταλινικού τύπου επιχείρηση προληπτικής συκοφάντησης της ανεξάρτητης, διαφανούς και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών». Στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πιθανή «αντιπροεδρική πλειοψηφία» δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από την «ετερόκλητη» συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Π. Καμμένο, αλλά και με τις ψήφους της Χρ. Αυγής. Εκτίμησε ότι ο πολιτικός χρόνος «έχει πυκνώσει εξαιρετικά πολύ» και «δεν υπάρχει περιθώριο για δευτερεύοντα θέματα, για να μην ανοίγουν άλλα κεφάλαια», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και την προώθηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Νωρίτερα στο ίδιο πλαίσιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ηπειρο για ζητήματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του. Ο κ. Ι. Μανιάτης εκτίμησε ότι με τους όρους που διεξάγεται η πολιτική συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες «υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια, υπονομεύεται η εθνική οικονομία και κυρίως υπονομεύεται η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Αφησε αιχμές κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι: «ούτε αργυρώνητοι βουλευτές υπάρχουν, ούτε τα ΑΤΜ των τραπεζών θα σταματήσουν να λειτουργούν».

Με την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να σχηματίσει μια γραμμή άμυνας προκειμένου να αντισταθεί στο σκηνικό πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι εξακολουθούν να διαφωνούν αρκετοί εντός του ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο κ. Θ. Μωραΐτης σε ανάρτησή του στα social media, μίλησε για «παλικαρισμούς» της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο, που συμβάλλουν στην άνοδο των spreads, και για «εμφυλιοπολεμική φρασεολογία». Κατηγορεί, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ για «λάσπη στον ανεμιστήρα». Ωστόσο, καταλήγει τονίζοντας ότι όποιος αμφισβητεί την εικόνα πολιτικής σταθερότητας «και δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις, θα διαγράφεται». Η τελευταία αποστροφή θεωρείται και ως απάντηση του κ. Μωραΐτη προς τις διαρροές της Χαρ. Τρικούπη περί διαγραφής όσων επιμείνουν να αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή