Στο εδώλιο το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α.

Στο εδώλιο το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία ο εμπειρότατος εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, αξιολογώντας για πρώτη φορά το σύνολο του ογκωδέστατου υλικού για την έκνομη δράση της Χρυσής Αυγής, παραπέμπει σε δίκη το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τη Χ.Α. με τη βαρύτατη κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Συνολικά σε δίκη παραπέμπονται, μαζί με τους εκλεγέντες βουλευτές με το ψηφοδέλτιο της Χ.Α., για δολοφονίες και άλλες βαριάς ποινικής απαξίας πράξεις 70 άτομα από τα 85 που αρχικά είχαν κατηγορηθεί.

Με στοιχεία που παρατίθενται σε μια εισαγγελική πρόταση – μαμούθ, 700 σελίδων, παραπέμπεται σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση με δράσεις και εγκληματικές πράξεις που περιγράφονται μία προς μία.

Κατά τον εισαγγελέα, όλοι όσοι εξελέγησαν βουλευτές με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. στις εκλογές του 2012, συνολικά 18 άτομα, γνώριζαν και μετείχαν στο όργιο των εγκληματικών πράξεων που με ένταση κλιμακώθηκαν από το 2008, για να κορυφωθούν μόλις η Χ.Α. ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, καταθέτοντας το 2012 Καταστατικό στον Αρειο Πάγο και μετέχοντας στις εκλογές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αποδίδει ο εισαγγελέας Εφετών στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος κατά τα ναζιστικά πρότυπα υπήρξε ο απόλυτος άρχων του κόμματος, που μαζί με την ηγετική ομάδα, στην οποία μετείχαν οι βουλευτές, οργάνωνε, συντόνιζε, καθοδηγούσε και γνώριζε τα πάντα για την εγκληματική δράση της Χ.Α. σε όλη την επικράτεια. Ρόλο υπαρχηγού κατά τον εισαγγελέα στην αυστηρά δομημένη οργάνωση του ένοπλου τμήματος της Χ.Α. είχε ο Χρήστος Παπάς και νευραλγικούς ρόλους ο Ηλίας Κασιδιάρης και άλλοι βουλευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιώργος Γερμενής.

Στην πρόταση αναφέρονται με λεπτομέρειες, πώς λειτουργούσε το ένοπλο τμήμα της Χ.Α. που είχε στόχο την επιβολή της ιδεολογίας της διά της βίας. «Από τα αποδεικτικά στοιχεία», αναφέρει ο κ. Ντογιάκος, «προκύπτει ότι η επιχειρησιακή δράση του κόμματος, από την ίδρυσή του, συνίστατο σε αλλεπάλληλες, μεθοδευμένες και σε βάθος χρόνου βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, στοχοποιημένων ημεδαπών και αλλοδαπών μεταναστών, στο πλαίσιο δε αυτής τελέστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες κ.ά.».

Κατά τον εισαγγελέα οι επιθέσεις και οι εγκληματικές δραστηριότητες ήταν οργανωμένες και αποτελούσαν το βασικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας της οργάνωσης.

«Είναι βέβαιο, σημειώνει, ότι καμία απολύτως εγκληματική δράση δεν θα είχε εκδηλωθεί σε τέτοια έκταση αν δεν εκπορευόταν και δεν καλυπτόταν από την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης – κόμματος και δη από τα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια αυτής. Σημειωτέον, ότι ουδέποτε αποδοκίμασε επίσημα και δημόσια η Χ.Α. έστω και μία από τις κορυφαίες εγκληματικές πράξεις βίας».

Μοναδική εξαίρεση κατά τον κ. Ντογιάκο, υπήρξε η προσπάθεια αποστασιοποίησης της Χ.Α. από τον δολοφόνο του Παύλου Φύσα, Γιώργο Ρουπακιά, μόλις η στυγερή δολοφονία συγκλόνισε το πανελλήνιο, αποστασιοποίηση, που τη θεωρεί «προσχηματική υπό το βάρος των επερχόμενων από τότε και μετά καταιγιστικών δικαστικών εξελίξεων».

Διαχωριστική γραμμή το 2008

Περιγράφοντας με λεπτομερή τρόπο την ένοπλη οργάνωση της Χ.Α. ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, φθάνει ώς το 1987, έτος έναρξης της λειτουργίας του Συνδέσμου για να τοποθετήσει μία μεγάλη διαχωριστική γραμμή το 2008, οπότε και οι εγκληματικές επιθέσεις της αυξήθηκαν και εμφάνισαν αλματώδη άνοδο πριν και μετά τις εκλογές του 2012.

Η οργάνωση της Χ.Α., όπως προκύπτει από στοιχεία που παρατίθενται στην πρόταση, είχε ένοπλο τμήμα προς εξυπηρέτηση των πολιτικών και ιδεολογικών σκοπών της τα οποία επιχειρούσε να επιβάλει διά της βίας. «Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης», αναφέρεται στην πρόταση, «είναι η στρατιωτική της δομή, η απόλυτη ιεραρχία, η τυφλή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων, η συνωμοτική και με προκαθορισμένους κανόνες δράση, η οποία εκδηλώνεται με αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από νεότερα ηλικιακά μέλη της».

Η εξαιρετικά δομημένη από πλευράς στοιχείων πρόταση του εισαγγελέα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ορισμένων εκ των βουλευτών της Χ.Α. ότι δεν γνώριζαν την παράνομη δράση της, τεκμηριώνοντας τη γνώση τους στο ότι ανήκαν κατά το καταστατικό της στον σκληρό της πυρήνα του κόμματος, είχαν συγκεκριμένες θέσεις στην ιεραρχία της και το σημαντικότερο, όπως αναφέρει η εισαγγελική πρόταση: «Ουδείς εκ των βουλευτών της Χ.Α. είναι σε θέση να ισχυριστεί με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις, που εξακολουθητικά και επί μακρόν διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει. Ουδείς εξ αυτών αντέδρασε, έστω και στοιχειωδώς, στην τέλεση έστω και ενός από τα τόσο σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά παντός αντιφρονούντα ή στοχοποιημένου ατόμου. Ουδείς εξέφρασε, έστω και τυπικά, ένα λόγο συμπαθείας για τα θύματα και τους παθόντες. Αντίθετα. Ολοι ανεξαιρέτως, επιδεικτικά και επανειλημμένα, άμεσα ή έμμεσα, αποδέχτηκαν τα εγκλήματα και τα αποτελέσματά τους εγκωμιάζοντάς τα δημοσίως. Ολοι ως κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος είχαν εγκρίνει τη δράση του και τις μεθόδους της πολιτικής του».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή