«Για τη δολοφονία Φύσσα ευθύνεται o Μιχαλολιάκος»

«Για τη δολοφονία Φύσσα ευθύνεται o Μιχαλολιάκος»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγκληματικό κρεσέντο της Χρυσής Αυγής, που άφησε το αποτύπωμά του στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και οι αμέτρητες οργανωμένες επιθέσεις μελών και στελεχών του κόμματος, οδήγησαν τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο σε πρόταση για παραπομπή, πλην της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, συνολικά άλλων 52 ατόμων σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες.

Με το σύνολο των παραπεμπόμενων, μαζί και με τους βουλευτές, να αγγίζει τους 70, οι εμπλεκόμενοι στο κουβάρι των δολοφονικών και οργανωμένων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής περιγράφονται από τον εισαγγελέα ως πρόσωπα με τυφλό πολιτικό φανατισμό και πειθήνια όργανα εκτέλεσης εντολών με οποιοδήποτε κόστος.

Κορωνίδα στη μεγάλη αλυσίδα των επιθέσεων της Χ.Α. είναι –και κατά την εισαγγελική πρόταση– η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Η δολοφονία χαρακτηρίζεται ψυχρή και αναίτια από τον εισαγγελέα, ενώ για το θύμα αναφέρεται πως ήταν «στοχοποιημένο» από τη Χρυσή Αυγή, ειδικά την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, που οργάνωσε με στελέχη της την επίθεση και εξετέλεσε το βαρύτατο έγκλημα.

Για τη δολοφονία Φύσσα, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, είχε γνώση και ευθύνεται γι’ αυτό ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, η εμπλοκή του οποίου προκύπτει από στοιχεία που συνελέγησαν κατά την πολύμηνη έρευνα –και κυρίως από την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου– από όπου βεβαιώνεται ότι δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις μετά τη δολοφονία, ενώ πριν είχε ο ίδιος εξαπολύσει εμπρηστικά κηρύγματα προτρέποντας τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε αιφνίδιες και μεθοδευμένες επιθέσεις.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο εισαγγελέας, αντλώντας από ένα τεράστιο υλικό που συγκέντρωσαν οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, για τον ρόλο και την εγκληματική προσωπικότητα του δράστη της δολοφονίας, Γιώργου Ρουπακιά.

Πατώντας πάνω στα λόγια του ίδιου του Ρουπακιά, ότι «δεν γνώριζε τον Φύσσα και πρώτη φορά τον έβλεπε», και στα ανατριχιαστικά ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, από την οποία προκύπτει πως ο Φύσσας μαχαιρώθηκε τρεις φορές εν ριπή οφθαλμού, ο εισαγγελέας καταλήγει στην παραδοχή ότι «ο άτυχος Παύλος Φύσσας είχε στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή και δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος είχε ειδοποιηθεί από την Τοπική της Νίκαιας».

Για τη δολοφονία Φύσσα, πέραν του Ρουπακιά που σήκωσε το μαχαίρι και δολοφόνησε τον άτυχο νεαρό, ο εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή άλλων 14 ατόμων – όλοι μετείχαν στην ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκε στον Φύσσα και στην παρέα του.

Κατά τον εισαγγελέα όλοι –ο καθένας με διαφορετικό βαθμό ευθύνης– υπήρξαν συνεργοί στη δολοφονία διότι μετείχαν στην επίθεση, εγκλώβισαν τον Φύσσα και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να ακολουθήσει το φονικό.

Ενδεικτικό της οργανωμένης επίθεσης ήταν το γεγονός ότι ο Φύσσας, όπως κατέδειξε η ιατροδικαστική έκθεση, πριν δολοφονηθεί, βρέθηκε με βαθιές εκδορές στα χέρια, γεγονός που κατά τον εισαγγελέα προδίδει ότι και αμύνθηκε χτυπώντας, αλλά και ότι «έφαγε» πολύ ξύλο.

Επίσης σε δίκη παραπέμπονται όσοι μετείχαν σε δολοφονικές επιθέσεις ή απόπειρες, όπως στην επίθεση στο Πέραμα κατά διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, επιθέσεις κατά Αιγυπτίων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα, στα Πετράλωνα όπου δολοφονήθηκε ένας αλλοδαπός που επέβαινε σε ποδήλατο, στην Κρήτη, σε στέκια αντιεξουσιαστών στην Ηλιούπολη και στα Πετράλωνα και άλλες.

Μόνο 15 άτομα από το σύνολο των αρχικά κατηγορηθέντων για εγκληματικές πράξεις απαλλάσσονται από τον εισαγγελέα, όλοι τους με ασήμαντη συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή