Οι βουλευτές της Χ.Α. παρανόμησαν, δεν διώκονται για ιδεολογίες

Οι βουλευτές της Χ.Α. παρανόμησαν, δεν διώκονται για ιδεολογίες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Χιλιάδες είναι τα στοιχεία, βίντεο, ηλεκτρονικά μηνύματα, μαρτυρικές καταθέσεις θυμάτων και συγγενών τους, αλλά και αυτοπτών σε δολοφονικές επιθέσεις, που συνθέτουν το παζλ πάνω στο οποίο θεμελιώνονται οι βαριές κατηγορίες κατά βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Ολα απαριθμούνται ένα προς ένα στην ογκωδέστατη εισαγγελική πρόταση, όπου ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκαθαρίζει προς αποφυγήν παρερμηνειών, ότι όσοι διώκονται, διώκονται διότι έχουν παραβεί τον νόμο και ουδείς για όσα πιστεύει ή επικροτεί ως ιδεολογία ή ως πολιτική θέση.

Σημαντική είναι η αποστροφή της εισαγγελικής πρότασης, όπου σημειώνεται εμφαντικά, «ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξαιτίας των πολιτικών ή κοινωνικών του απόψεων, ιδεών ή θεωριών καθόσον το φρόνημα από μόνο του δεν διώκεται».

Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος όμως επισημαίνει με νόημα, απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση, ότι εγκληματική οργάνωση μπορεί να χαρακτηριστεί, υπό προϋποθέσεις, και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός σχηματισμός ή κομματικός φορέας. «Οταν», αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, «επιχειρεί την επιβολή σε άλλους διά της βίας, με βίαιες πράξεις, ως μέσον επιβολής των ιδεών του, οι πράξεις του δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες».

Και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, προσδιορίζει ο εισαγγελέας πότε ένα κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. «Οταν», όπως τονίζεται, «πολιτικός σχηματισμός ή κομματικός φορέας, μέσω των μελών ή των στελεχών του, τα οποία ελέγχει και καθοδηγεί με τους κατάλληλους κομματικούς μηχανισμούς που διαθέτει, παραβαίνει τον νόμο. Σε περίπτωση δε που συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, κάθε πολιτικό κόμμα, ασφαλώς και είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί “εγκληματική οργάνωση”, είτε στο σύνολό του είτε ως προς τα επιμέρους εκείνα πρόσωπα τα οποία υπό την κάλυψη του πολιτικού μανδύα ενεργούν κατά τρόπο κολάσιμο».

Αλλωστε κατά τον εισαγγελέα Εφετών, «Υπέρτατος, συνταγματικά κατοχυρωμένος και ασφαλώς επιβεβλημένος σκοπός λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, αλλά και κάθε άλλου πολιτικού θεσμού, είναι η απόλυτη προστασία, εξυπηρέτηση και ανόθευτη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και όχι η με οποιονδήποτε τρόπο φαλκίδευσή του, πολύ δε περισσότερο όταν κάτι τέτοιο επιδιώκεται ή επιτυγχάνεται με πράξεις βίας».

Κηρύγματα και δημόσιες τοποθετήσεις

Η εισαγγελική πρόταση, όσον αφορά τη δράση της Χρυσής Αυγής, βρίθει αντικοινοβουλευτικών, εμπρηστικών κηρυγμάτων, δημόσιων τοποθετήσεων βουλευτών της και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, που βάλλουν κατά της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου και δηλώνουν απερίφραστα τη βούλησή τους για την κατάλυση του πολιτεύματος.

Χαρακτηριστική είναι η δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Μιχαλολιάκου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν περνάμε καθόλου καλά μέσα στο Κοινοβούλιο. Αισθανόμαστε άβολα, αισθανόμαστε σιχασιά και αηδία. Αν θέλουν να το εγκαταλείψουμε ανά πάσα στιγμή θα δούνε τότε τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τι σημαίνει “Τάγματα Εφόδου”. Τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια…».

Σε άλλη ομιλία του δεν κρύβει καν τους σκοπούς του κόμματός του και την εγκληματική του δράση: «Αν γίνουμε», αναφέρει επί λέξει, «εμείς οι δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί, δεν είμαστε δημοκράτες. Ούτε θεσμοί ούτε τίποτα άλλο. Θα φθάσουμε στις εκλογές…».

Σε άλλη ομιλία, μετά την εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής το 2012, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δημόσια αποκαλεί τους οπαδούς του «στρατό πειθαρχημένο», ενώ σε άλλη δημόσια τοποθέτησή του απερίφραστα δηλώνει: «Εμείς πιστεύουμε στην πατρίδα, όχι στη δημοκρατία. Τι καταλάβατε από τους δημοκράτες;…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή