«Να μην πάρουν ανάσα» η γραμμή Κουμουνδούρου

«Να μην πάρουν ανάσα» η γραμμή Κουμουνδούρου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτοδυναμία» είναι η λέξη–κλειδί γύρω από την οποία οικοδομεί η Κουμουνδούρου τη στρατηγική της για το αμέσως επόμενο διάστημα και με απώτερο όριο ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο λόγω αποτυχίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείουν ενδεχόμενο επίσπευσής τους. «Εχουμε μπει ήδη στην τελική ευθεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σε συνεχή εκλογική ετοιμότητα. Να μην αφήσουμε τον αντίπαλο να πάρει ούτε λεπτό ανάσα», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία προς τα όργανα του κόμματος, δίνοντας το στίγμα για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του πιστεύουν ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης από το κόμμα τους είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη. Η επιδίωξή τους, πλέον, είναι «να σιγουρέψουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε αυτοδυναμία», όπως αναφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άξονες της στρατηγικής του είναι δύο: σε επίπεδο κορυφής, με διαρκή καταγγελία των επιλογών της κυβέρνησης και οικοδόμηση πολιτικών συμμαχιών, και σε επίπεδο βάσης, με «πορεία προς τον λαό». Οσον αφορά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του στην επιμονή ότι το Μνημόνιο, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, είναι διαρκώς παρόν, μέσω των εφαρμοστικών νόμων και θα συνεχίσει να καθορίζει την κυβερνητική πολιτική και να υπηρετείται από αυτήν, ενώ θα εστιάσει την κριτική του στο πρόσωπο του κ. Αντώνη Σαμαρά, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα βγαίνει όλο και περισσότερο μπροστά, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούν για επιλογές της κυβέρνησης, που διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα: «Συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και, ταυτόχρονα, εξαιτίας της επιμονής να φανεί ότι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, έξοδος στις αγορές και δανεισμός με μεγάλο επιτόκιο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η Κουμουνδούρου θα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες άμεσα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση, μη αμφισβητώντας τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί την απομείωσή του.

Αυτό που εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το επόμενο διάστημα θα χαρακτηρισθεί από κλίμα ακραίας πόλωσης. «Η κυβέρνηση ήδη επιδιώκει να διαμορφώσει ένα εικονικό πεδίο αντιπαράθεσης, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, υιοθετώντας διχαστικό λόγο και ακροδεξιά ρητορεία, με διαρκείς παραπομπές στο παρελθόν και κινδυνολογία», λένε οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα και προσθέτουν ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην παρασυρθεί σε μια τέτοια λογική, να μη δώσει στην κυβέρνηση χώρο για πρωτοβουλία κινήσεων και να καταφέρει να θέτει ο ίδιος την ατζέντα, με προβολή του προγράμματός του. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος καλείται μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αρχίσουν να παρουσιάζονται οι επιμέρους θεματικές του, με στόχο να καθορίζεται με άξονα αυτές η δημόσια πολιτική συζήτηση.

Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η «πορεία προς τον λαό», θα ξεδιπλωθεί με έξοδο του κ. Τσίπρα στην περιφέρεια και περιοδείες σε όλη τη χώρα και όχι σε πρωτεύουσες νομών. Ανάλογες εξορμήσεις πραγματοποιούν ήδη τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, θα διοργανωθούν οι 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις, στις οποίες θα επιχειρηθεί σε κάθε περιφέρεια να παρουσιασθεί εκείνο το μέρος του προγράμματος που θα απαντά στις ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. αγροτική πολιτική, αντιμετώπιση της ανεργίας, τουρισμός, παραγωγική και βιομηχανική ανασυγκρότηση).

Και νέα μέλη

Σε αυτό τον δεύτερο άξονα στρατηγικής εντάσσεται και η προσπάθεια να κλείσει «η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στο οργανωτικό κομμάτι του κόμματος και στην εκλογική επιρροή», που παρατηρείται από την ηγετική ομάδα, η οποία θα επιχειρήσει άνοιγμα των οργανώσεων βάσης και δημιουργία νέων τοπικών οργανώσεων, με στόχο τη μαζική προσέλευση νέων μελών, διαδικασία που δεν αναμένεται ότι θα υλοποιηθεί εύκολα, καθώς γίνεται λόγος για «φοβικά σύνδρομα “μην έλθουν και αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία μας”, γραφειοκρατία, εσωστρέφεια», που θα πρέπει να ξεπερασθούν, ενώ η ηγετική πλειοψηφία τονίζει ότι θα πρέπει οι οργανώσεις βάσης να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να έχει μετακινηθεί κόσμος που παλαιότερα κινούνταν στους χώρους του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.

Πέραν αυτών, με κεντρικό σύνθημα τη «διαρκή εκλογική ετοιμότητα», η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, που θα πρέπει, σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, να «εκφράζουν την κοινωνική και πολιτική αντίσταση απέναντι στη μνημονιακή βαρβαρότητα, αλλά και την πλατιά συμμαχία για την εφαρμογή και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του προγράμματός μας». Και ενώ είναι δεδομένο το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο κ. Θόδωρος Παραστατίδης, και η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο να ενταχθούν τέτοια πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή