«Αρρυθμίες» στις σχέσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

«Αρρυθμίες» στις σχέσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κρίσιμο σκέλος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση προκαλούν οι συνεχιζόμενες τριβές ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ, από όπου το τελευταίο 48ωρο εκπέμπεται σοβαρή διαφωνία για τη διαχείριση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Η συνεχιζόμενη ένταση προκαλεί ερωτήματα περί του αν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε κλίμα θετικό. Χθες, η εικόνα της κυβέρνησης χαρακτηριζόταν από τη σκληρή σύγκρουση μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την, ευρισκόμενη υπό επεξεργασία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόταση.

Συγκεκριμένα, μετά το σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη περί απουσίας προηγούμενης συνεννόησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του μισθολογίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διάλογος για το Δημόσιο δίχως «κραυγές, διαρροές ή δημοσιεύματα». Και επισήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση ενδεχομένως αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά σε σχέση με τους συναδέλφους τους, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο».

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η αναδιάρθρωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, καθώς περιλαμβάνεται και στις δύο τελευταίες επικαιροποιημένες συμφωνίες της Ελλάδας με την τρόικα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως, κατά την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ετέθησαν μετ’ επιτάσεως από πλευράς των δανειστών μας δύο ζητήματα: η αναδιάρθρωση του μισθολογίου και η παράμετρος του μη μισθολογικού κόστους. Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν αισιοδοξία και για παράπλευρα θέματα στα οποία υπήρχε διαφωνία από το ΠΑΣΟΚ, με πλέον χαρακτηριστικό το θέμα του lock out, όπου πλέον φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση με τη Ν.Δ. τουλάχιστον ως προς την επιτάχυνση της εκδίκασης του αστικού σκέλους εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να μην υφίστανται καθυστερήσεις. Ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε χθες το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και, απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες του σώματος δήλωσε: «Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν η καθεμιά και ο καθένας μας πράττει το καθήκον του. Τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα αφήσουμε στο τέλος αυτή την κρίση που περνάμε αυτή τη στιγμή, θα αφήσουμε, μετά την κρίση, οριστικά πίσω μας το παρελθόν».

«Καμία ενημέρωση»

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε μονομερώς. «Δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε (Βήμα FM) ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Χρ. Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι ουδείς στο κόμμα του είχε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο ουδείς διαψεύδει», τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ έμαθαν επ’ αυτού για πρώτη φορά «από τις εφημερίδες». «Ας μάθουν οι υπουργοί», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας, «αντί να δεσμεύουν, να κάθονται και να συζητούν με τους κυβερνητικούς εταίρους τους». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, ο οποίος είπε (ΑΠΕ) ότι πρέπει να εξηγηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους πως «οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις». Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, σημείωσε (Alpha 9,89) ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερασπίστηκε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας: «Κάτω τα χέρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω προς το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης». Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι ο ίδιος έκανε «μεγάλο λάθος» όταν υποχώρησε στο εισιτήριο των 25 ευρώ «λόγω της πίεσης του ΠΑΣΟΚ» και επισήμανε: «Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση, και να πάμε σε εκλογές». Υπέρ του κ. Μητσοτάκη ετάχθη και η κ. Φωτεινή Πιπιλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή