Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Ρωσίας, αρχίζει του Ισραήλ

Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Ρωσίας, αρχίζει του Ισραήλ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε ένα εύφλεκτο περιβάλλον εξελίσσεται η σύγκρουση της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Αγκυρα λόγω των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ στο διπλωματικό πεδίο οι διεθνείς πρωταγωνιστές τηρούν στάση αναμονής, στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις διαφορετικών χωρών με αντικρουόμενα συμφέροντα, μια πραγματικότητα που εκ των πραγμάτων φορτίζει το κλίμα και εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποιούν ασκήσεις με χρήση όπλων θαλάσσης – αέρος σε ένα χώρο που καλύπτει 800 τετραγωνικά μίλια και εφάπτεται της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα. Η Μόσχα έχει δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 23 Οκτωβρίου και έχει ενημερώσει σχετικά τη Λευκωσία, παρότι η Αγκυρα θεωρεί το σημείο στο οποίο γίνονται οι ρωσικές ασκήσεις FIR της λεγόμενης ΤΔΒΚ.

Σήμερα αρχίζουν, επίσης, κοινές ασκήσεις της αεροπορίας και του ναυτικού του Ισραήλ με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτές θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά F15 και F16. Αλλωστε, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπ. Εξωτερικών αναμένεται στη Λευκωσία στις 5 και 6 Νοεμβρίου, ακριβώς πριν από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μεγαλόνησο και την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο. Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία στις χώρες της περιοχής αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για τη συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο έναντι της Κύπρου, αλλά και των ιδίων.

Από την άλλη, οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτοί τακτικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών τζιχαντιστών, οι οποίοι όχι απλώς περιλαμβάνουν την Τουρκία, αλλά της αποδίδουν κεντρικό ρόλο. Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, και η Κύπρος διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο όπως προκύπτει από την προμήθεια όπλων προς τον Λίβανο, αλλά και τη στενή συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της CIA βρίσκεται στη Λευκωσία.

Στο διπλωματικό πεδίο, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία στο παρασκήνιο καταβάλλουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Πάντως, η Λευκωσία θα κινηθεί πρωτίστως προς τα fora όπου διαθέτει «συγκριτικό πλεονέκτημα», όπως είναι η Ε.Ε. (ήδη υπήρξαν ενημερώσεις από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής στο Μιλάνο, και τον Ι. Κασουλίδη στη χθεσινή συνάντηση των υπ. Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο). Εκτός του ευρωπαϊκού πεδίου, διπλωματική κινητικότητα θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες προς χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή