Ευ. Βενιζέλος: Διαχρονικά βιώσιμο το χρέος

Ευ. Βενιζέλος: Διαχρονικά βιώσιμο το χρέος

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απολύτως εξυπηρετήσιμο» και «διαχρονικά βιώσιμο» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών το χρέος της χώρας μας, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρου. Ειδικότερα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρει: «Οι ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup, του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2012, εμπεριέχουν ουσιαστικά μηχανισμό περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Και ο κ. Βενιζέλος προσθέτει: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός από το ήδη συντελεσθέν “κούρεμα” ύψους 180 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με την αναδιάρθρωση που συνετελέσθη (εντυπωσιακή αύξηση της μέσης διάρκειας σε 16,5 έτη – 2,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διάρκειας χρέους – εντυπωσιακή μείωση του μέσου επιτοκίου σε 2,1% περίοδος χάριτος κ.λπ.) το ελληνικό χρέος κατέστη: α) Απολύτως εξυπηρετήσιμο με ετήσιο κόστος μικρότερο κατά περίπου 60% από ό,τι πριν από την αναδιάρθρωση. β) Διαχρονικά βιώσιμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο τμήμα (87%) του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά τη ριζική μείωση και αναδιάρθρωσή του το 2012 οφείλεται στις χώρες της Ευρωζώνης, στο EFSF/ESM, στην ΕΚΤ και, κατά ένα μικρό τμήμα, στο ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή