Aποκλιμάκωση της έντασης ζητεί η Ε.Ε.

Aποκλιμάκωση της έντασης ζητεί η Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά το «ουδέν σχόλιον» που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φούλε, έκανε παρέμβαση με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων», έγραψε ο κ. Φούλε χθες.

Αλλωστε, πριν από δύο εβδομάδες η Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είχε τονίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και επισημάνει τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με την αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος της Λευκωσίας. Ειδικότερα στις αναφορές της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η έκθεση επισήμαινε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, όπως επίσης και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Σε αντίστοιχο τόνο απάντησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε ότι όταν τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε., όπως η Κύπρος, παραβιάζονται από μία χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη σαν την Τουρκία, «πρέπει να δράσουμε». Ετσι, γι’ αυτό τον λόγο η διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής «αποφάσισε να προωθήσει το θέμα για έκδοση ψηφίσματος στη μίνι ολομέλεια την 1η Νοεμβρίου», είπε ο κ. Σουλτς.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τη νέα ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και θα αποφασίσει τι είδους ενέργειες πρέπει να πάρει η Επιτροπή. Πάντως, ο μοχλός πίεσης προς την Τουρκία είναι περιορισμένος, καθώς, όπως επανέλαβε και ο κ. Γιουνκέρ στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να διαπραγματεύεται με την Αγκυρα την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρους μέλους της Ενωσης, διατυπώνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και «έμπιστος» της καγκελαρίου Μέρκελ, Ελμαρ Μπροκ. Εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης, θα συναινέσει σε εκχώρηση κυριαρχίας της και θα αναγνωρίσει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή