Προσπαθούν να ελέγξουν μια Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ

Προσπαθούν να ελέγξουν μια Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα στην ώρα τους και συλλογικά»: αυτή η φράση του κ. Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτελεσματική βαλβίδα εκτόνωσης που εξασφάλισε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σε ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους για την παράδοση που έχει διαμορφώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το διήμερο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν είχε τους υψηλούς τόνους που παραδοσιακά διατυπώνονται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τόσο διακριτές γραμμές διαφοροποίησης όσο συνήθως. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι λόγοι διαφοροποίησης ή οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί κομβικών ζητημάτων έχουν εκλείψει. Καταδεικνύει, ωστόσο, τη διάθεση όλων των πλευρών να χαμηλώνουν τους τόνους και να σταματήσουν να μεταδίδουν προς τα έξω εικόνα εσωκομματικής «Βαβέλ», αίσθηση πολυφωνίας και αμφισβήτησης κεντρικών ηγετικών επιλογών.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη «αντιπολιτευόμενη» ομάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει συμπαγής και διατηρεί τις δυνάμεις της στο ακέραιο. Ηταν, άλλωστε, η πρόθεσή της να καταθέσει τροπολογία στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών και το άνοιγμα στα ψηφοδέλτια, που ώθησε τον κ. Τσίπρα σε στρατηγική αναδίπλωση.

Η εσωκομματική μειοψηφία, που δεν έχει κρύψει τη διαφωνία της σε ένα ευρύ άνοιγμα του κόμματος προς το κέντρο, εισηγήθηκε τροπολογία που όριζε με σαφήνεια ότι οι πάσης φύσεως μνημονιακές δυνάμεις δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διεύρυνση. Τότε παρενέβη ο κ. Τσίπρας με το «όλα στην ώρα τους και συλλογικά», παραπέμποντας το θέμα σε μελλοντική διευθέτηση. Η Αριστερή Πλατφόρμα απέσυρε την τροπολογία, φρόντισε όμως να αποτυπωθεί η δύναμη και η δυναμική της με έτερη τροπολογία που κατέθεσε, για την υπαγωγή των τραπεζών στο Δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ.

Βεβαίως, η αναβολή της συζήτησης για το θέμα των προεκλογικών συνεργασιών, την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και το άνοιγμα των οργανώσεων βάσης δεν μπορεί να είναι μακρά, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα, δεδομένης της βεβαιότητας που επικρατεί στην Κουμουνδούρου ότι το αργότερο σε τέσσερις μήνες θα έχουμε προσφυγή στις κάλπες. Στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συμπεριελήφθη, τελικά, μία γενικόλογη αναφορά σε ψηφοδέλτια «που θα αποτυπώνουν την κοινωνική και πολιτική αντίσταση απέναντι στη μνημονιακή και συντηρητική βαρβαρότητα, αλλά και την πλατιά συμμαχία για την εφαρμογή και τη μεγαλύτερη στήριξη του προγράμματός μας». Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη του κόμματος κοντά στον κ. Τσίπρα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στις ευρωεκλογές να πάρει ό,τι μπορούσε από τους ψηφοφόρους δυνάμεων στα αριστερά του, κάτι που αποτυπώθηκε για παράδειγμα στα ποσοστά που έλαβε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και, πλέον, προσελκύει μεγάλο όγκο ψηφοφόρων από τον χώρο του κέντρου, κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί και στις συμμαχίες που θα διαμορφώσει και να εκφρασθεί και στα ψηφοδέλτια.

Για το προσεχές διάστημα στην Κουμουνδούρου στρέφουν τις προτεραιότητές τους σε δύο κατευθύνσεις: την ενίσχυση της επικοινωνίας με τη βάση, που έχει ως επιδίωξη και τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερου και πιο ισχυρού κομματικού μηχανισμού και τη συνέχιση της πίεσης προς την κυβέρνηση.

Οσον αφορά την επικοινωνία με τη βάση, ήδη άρχισαν οι εξορμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία. Το μήνυμα που κομίζουν στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος είναι ότι θα πρέπει να υπερβούν την εσωστρέφεια ανοίγοντας, παράλληλα, τις διαδικασίες εγγραφής νέων μελών. Και αυτό, διότι, όπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, «η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ασταθής», ενώ κεντρικά στελέχη σχολιάζουν με έκδηλο προβληματισμό ότι αποτυπώνεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην εκλογική επιρροή που πλέον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις οργανωτικές δομές του, που απέχουν από το να θεωρούνται ότι αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο κόμμα και μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του.

Σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση να αισθάνεται την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να κατατεθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση νόμου που θα προβλέπει την επ’ αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 350.000 ευρώ και την απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης δανείων από τις τράπεζες. Παράλληλα, στόχος είναι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να δοθεί προς διαβούλευση το πρόγραμμα του κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας με ορίζοντα τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή