Οι λεπτές ισορροπίες του Βενιζέλου και ο «παράγοντας Παπανδρέου»

Οι λεπτές ισορροπίες του Βενιζέλου και ο «παράγοντας Παπανδρέου»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική ετοιμότητας για έναν αγώνα με δύο μέτωπα, έναν ενδοκομματικό και έναν ενδοκυβερνητικό, χαράσσει πλέον ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί μεν την πολύ καλή προσωπική επαφή με τον κ. Αντ. Σαμαρά, εκτιμά δε ότι συχνά οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη Ν.Δ. επιχειρούν να υποβαθμίσουν ή και να εξαφανίσουν τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη λήψη κάποιων αποφάσεων. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να τηρήσει ιδιαίτερα ευαίσθητες ενδοκομματικές ισορροπίες, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του κ. Γ. Παπανδρέου, εξακολουθούν να αμφισβητούν ότι η παρούσα στρατηγική μπορεί να οδηγήσει το κόμμα τους σε ανάκαμψη. Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, την Παρασκευή μίλησε ευθέως για «νέο ξεκίνημα» και για αμφισβήτηση «δομών, λειτουργιών, προσώπων». Υπό μια γενικότερη έννοια, συχνά, η ενδοκυβερνητική στάση του κ. Βενιζέλου έρχεται ως αντίδραση σε πιέσεις που προέρχονται από το εσωτερικό του κόμματός του.

Η τελευταία ενδοκυβερνητική σύγκρουση προέκυψε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η Χαρ. Τρικούπη διαφώνησε με τη διαχείριση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από πλευράς του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για το θέμα φάνηκε, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη επιστράτευσε όλα τα στελέχη που θεωρούνται της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Βενιζέλου (Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Τ. Ρήγας, Λ. Γρηγοράκος), προκειμένου να απαντήσουν στον κ. Μητσοτάκη, πίσω από τον οποίο συντάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Σχεδόν αμέσως, την επόμενη ημέρα, προέκυψε και η τροπολογία μέσω της οποίας καταργείτο η «Διαύγεια», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου και μιας πιο περιορισμένης μερίδας στελεχών του κόμματος. Δεν ήταν οι μοναδικές φορές που σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να εξαιρεθούν 800 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα και την απόλυση.

Φυσικά, δεν πρόκειται για τα μοναδικά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων. Υπενθυμίζεται η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή ή μη εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η σύγκρουση για τη Μικρή ΔΕΗ, τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και η δυσαρέσκεια της Χαρ. Τρικούπη για το προεκλογικό (Μάρτιος) σποτ της Ν.Δ. περί της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από νωρίς εντός του 2014 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, όταν το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος σκοπεύει το επόμενο χρονικό διάστημα να αναδείξει το γεγονός ότι, κατά την άποψή του, η σημερινή στρατηγική της κυβέρνησης οφείλεται, κατά βάση, στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ να στηρίζει «το μόνο πραγματικό σχέδιο που υπάρχει». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τώρα περιγράψει ο ίδιος και τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όχι σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καμία περαιτέρω παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις και καμία περαιτέρω μείωση μισθού).

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει γενική συμφωνία ως προς αυτήν τη γραμμή, υφίσταται, ωστόσο, αμφιθυμία σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Κατ’ αρχάς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης δεν θεωρείται μονόδρομος από κανέναν. Ακόμη και στελέχη που δεν είναι κριτικά έναντι του κ. Βενιζέλου προβλέπουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Από το Ηράκλειο Κρήτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την αυτονομία έκφρασής του, γεγονός το οποίο προξενεί ενόχληση στον κ. Βενιζέλο, παρά το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι επικριτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμφωνούν πως, με δεδομένη την πιθανή διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, οι διαρκείς αντιδράσεις στην παρούσα φάση δεν μπορεί παρά να επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη πληγωμένη εικόνα της παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή