Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους εταίρους

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους εταίρους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα ανοίγει όλη τη βεντάλια των προς αξιολόγηση κεφαλαίων για την τελευταία επιθεώρηση, καθώς και ότι οι εταίροι εμφανίζονται ιδιαιτέρως αυστηροί ως προς το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας, προκρίνοντας μέχρι και τη χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ, και παράλληλα επιφυλακτικοί ως προς τη δέσμευσή τους για ρύθμιση του χρέους, η δικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το κεφάλαιο της τρόικας, αλλά και τη νέα συμφωνία για το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Την κοινή γραμμή των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου γνωστοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έπειτα από μακρά συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε μεν ότι η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ωστόσο από τα λεγόμενά του κατέστη σαφές ότι οι χρόνοι –δεδομένων και των ανοικτών ζητημάτων– είναι ενδεικτικοί. Το πραγματικό όριο, όπως το έθεσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού κ. Κλάους Ρέγκλινκ, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με απώλεια των διαθέσιμων πόρων, είναι η 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε η Αθήνα και οι εταίροι της θα πρέπει να έχουν καταλήξει τόσο στην αξιολόγηση και την εκταμίευση των δόσεων όσο και στην επόμενη ημέρα, μέσω μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα.

Το διακύβευμα

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους. «Ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερον δυνατόν, και πάντως πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για την αλλαγή σελίδας με ασφάλεια» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι η ίδια αυτή συμφωνία θα αποτελέσει και το δίλημμα/διακύβευμα στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές, αρχικώς, κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, εν συνεχεία, εφόσον δεν εξασφαλιστούν οι «180», οι πολίτες διά της κάλπης. «Πάντα υπάρχει ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες, η οποία είναι όχι μόνο οργανωμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Eχοντας μπροστά τους το πρόσφατο έγγραφο με τα 19 κεφάλαια τα οποία θεωρεί «ανοικτά» η τρόικα (από το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό μέχρι τον ΦΠΑ και τα εργασιακά), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με τη συμμετοχή και των κ. Γκ. Χαρδούβελη, Χρ. Σταϊκούρα, Δημ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου επεδίωξαν να ορίσουν τον οδικό χάρτη των επόμενων δύσκολων εβδομάδων.

«Oχι δημοσιονομικά»

Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης σχολίασε ότι η τρόικα δεν ανοίγει νέα θέματα, αλλά πρόκειται για όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, ενώ ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι πρόκειται για «σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση», η οποία όμως «αξίζει τον κόπο καθώς πρόκειται για την τελευταία πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας». Ενδεικτικό των δυσχερειών είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα συγκαλέσει, τις επόμενες ημέρες, σύσκεψη με τα εμπλεκόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χθες αρνήθηκε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στα δημοσιονομικά, ενώ δηλωνόταν πως ισχύουν οι «κόκκινες γραμμές» για ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις: «Θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας… δίνουμε πράγματα, που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή