Η αυτοκριτική, η παραίτηση, το παρασκήνιο και ο ΕΝΦΙΑ

Η αυτοκριτική, η παραίτηση, το παρασκήνιο και ο ΕΝΦΙΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνητικές αρρυθμίες αλλά και ο κίνδυνος ανάφλεξης στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης ενέσκηψαν, εκ νέου, ως μη αμελητέοι παράγοντες στην εξίσωση που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την ομαλή πορεία προς την προεδρική εκλογή.

Η ψήφιση της διορθωτικής διάταξης για τη ρύθμιση οφειλών, την Παρασκευή, δεν ήταν χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης έδωσε την τελευταία ψήφο, παραιτούμενος από την έδρα του, ενώ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Απ. Κακλαμάνης και Μιχ. Κασσής, δήλωσαν παρόντες, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο εφόσον απαιτηθεί να φέρει αντιδημοφιλή μέτρα στη Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Το φάντασμα του ΕΝΦΙΑ, αφού περί των υπολειπόμενων δόσεων του συγκεκριμένου φόρου κυρίως υπήρξε η αναταραχή για τη ρύθμιση οφειλών, πλανάται ξανά πάνω από την κυβέρνηση, με γαλάζιους, κυρίως, και πράσινους βουλευτές να βάλλουν κατά ριπάς. Η παραίτηση του κ. Ψυχάρη ήταν εν πολλοίς αντίδραση σε αυτό που πολλοί βουλευτές χαρακτηρίζουν «πόλεμο» της κυβέρνησης με τη μικρομεσαία και μεσαία πολιτική της βάση. Οχι μόνον, βέβαια.

Ο κ. Ψυχάρης είδε επίσης πρωτοεκλεγέντες βουλευτές να αναλαμβάνουν οφίκια (από τον κ. Ν. Μηταράκη ήδη από την πρώτη κυβέρνηση μέχρι τον κ. Β. Κικίλια στον ανασχηματισμό του Ιουνίου), εισέπραξε αρνητική απάντηση στην πρότασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ διαπίστωσε ότι η επανεκλογή, ειδικά εάν η Ν.Δ. έλθει δεύτερο κόμμα, θα αποτελούσε θαύμα. Ο κ. Ψυχάρης είναι εκ των στελεχών που μπορούσαν και αποφάσισαν να αποχωρήσουν, δίνοντας τη θέση του στον κ. Αλ. Μωραϊτάκη. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, ευλόγως, οι υπόλοιποι βουλευτές διεκδικούν την επανεκλογή τους και, συνεπώς, ούτε να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα αστοχίες της κυβέρνησης, όπως αυτή της ρύθμισης, θέλουν ούτε βέβαια να εμφανιστούν «αμέτοχοι» στις αγωνίες των ψηφοφόρων τους.

Ως αποτέλεσμα περισσεύουν οι αντιδράσεις, οι ομαδικές ερωτήσεις (σ.σ.: με πλέον πρόσφατη αυτή των 10 βουλευτών με «καραμανλικό» στίγμα για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) αλλά και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις. Σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ δηλαδή των στελεχών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, η σύγκρουση είναι ακόμη πιο σκληρή και περιλαμβάνει μέχρι και… υπόγεια μαχαιρώματα, μέσω διαδικτυακών μέσων.

Η «λαθάρα» των δόσεων

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την Παρασκευή, συνομιλώντας με τον βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Βλάχο, ότι η διαχείριση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν ήταν απλώς λάθος αλλά «λαθάρα». Από το Μαξίμου επιμένουν ότι το πρωθυπουργικό σχόλιο δεν συνιστούσε αποδοκιμασία για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κ. Σαμαρά, αλλά προσπάθεια εκτόνωσης των βουλευτικών αντιδράσεων. Ηταν ένα «mea culpa» (χωρίς το… mea) του πρωθυπουργού, προκειμένου να περάσει τον κάβο καθώς το διακύβευμα της συμφωνίας με την τρόικα και της ομαλής λήξης του Μνημονίου παραμένει μπροστά του.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υπήρξε «λαθάρα», δεδομένου ότι η ουσία της ρύθμισης παραμένει: για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε μέχρι και 100 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και διαγραφή προσαυξήσεων. Πολλώ δε μάλλον όταν, την ίδια στιγμή που τα φώτα έπεφταν στις δόσεις, η κυβέρνηση περνούσε από τη Βουλή και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που αναμένεται να δώσουν ανάσα στην αγορά και να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αποκαταστήσει το επικοινωνιακό πλήγμα από τις δόσεις, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα αποκατασταθεί και η εικόνα του κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Το Μαξίμου αποφάσισε να τραβήξει τον υπουργό Οικονομικών από την κοινοβουλευτική μάχη, γνωρίζοντας ότι αποτελεί το, συχνά αδίκως, «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των βουλευτών.

Αντ’ αυτού, επελέγη ο αναπληρωτής Χρ. Σταϊκούρας ενώ, εκτός αίθουσας, ο κ. Δημ. Σταμάτης είχε αναλάβει να εκτονώσει τις αιτιάσεις των βουλευτών. Της απουσίας Χαρδούβελη από τη Βουλή ακολούθησαν διαρροές για… απογύμνωσή του από αρμοδιότητες, επιβαρύνοντας το κλίμα. Στην πραγματικότητα, η διελκυστίνδα στο υπουργείο Οικονομικών αφορούσε την προσπάθεια του κ. Χαρδούβελη να πάρει, με αφορμή το νέο οργανόγραμμα, αρμοδιότητες από τους Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, με το Μαξίμου να επιλέγει, τελικώς, να μην αλλάξει τα ισχύοντα.

Ωστόσο, ο διαγκωνισμός Χαρδούβελη με τους Σταϊκούρα και Μαυραγάνη, σε συνδυασμό με την, προ εβδομάδων, ένταση μεταξύ του υπ. Οικονομικών και του Χρ. Λαζαρίδη (σ.σ.: την οποία ο τελευταίος διαψεύδει) αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την ομάδα που ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη με την τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή