Διπλές συσκέψεις στο «Ποτάμι» ενόψει πρόωρων εκλογών

Διπλές συσκέψεις στο «Ποτάμι» ενόψει πρόωρων εκλογών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εκλογών ρέει το «Ποτάμι», καθώς ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί απίθανη πλέον την περίπτωση να ομονοήσουν 180 βουλευτές στη διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια. Την κινητοποίηση στα γραφεία της Σεβαστουπόλεως μπορεί εύκολα κανείς να τη διακρίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Σε καθημερινή βάση, εκτός από την πρωινή σύσκεψη έχει πλέον προστεθεί και μια βραδινή στην οποία δίνει το παρών ο νέος και άτυπος ηγετικός πυρήνας του «Ποταμιού».

Εχει δε νόημα να αναφερθούν τα ονόματα γιατί μόνον σε κλασική κομματική σύσκεψη δεν παραπέμπουν. Συμμετέχουν ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος, ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του «Ποταμιού» Θανάσης Σκόκος, ο επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ, η καθηγήτρια επιστήμης περιβάλλοντος Μαρία Βιτωράκη, η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Παντείου Αννα Λυδάκη, ο πάλαι ποτέ αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο και αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Μαυρωτάς κι ο επίκουρος καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Πολίτης.

Η νέα στρατηγική

Προφανές αποτέλεσμα των συσκέψεων αυτών είναι η νέα στρατηγική του κ. Θεοδωράκη που φαίνεται να επικεντρώνεται στο σύνθημα της «χρήσιμης ψήφου στο “Ποτάμι”». Αυτό που με απλά λόγια προσπαθεί να εκπέμψει ως μείζονα στόχο του ο κ. Θεοδωράκης είναι να γίνει το όχημα ανανέωσης της πολιτικής με την ανάδειξη νέων και δημιουργικών πολιτών στην εξουσία. Ανθρώπων δηλαδή που, όπως συχνά λέει, ενώ έχουν επιτύχει στην επαγγελματική ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους, παραμένουν αποκομμένοι από τα κέντρα αποφάσεων διότι απλούστατα δεν είχαν και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα.

Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Θεοδωράκης κατ’ ιδίαν εξηγεί πια και τον τρόπο που απεργάζεται για να επιτύχει τον στόχο του. Αφού υπονοεί ως αυτονόητο εκλογικό αποτέλεσμα να αναδειχθεί το «Ποτάμι» τρίτη πολιτική δύναμη, διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αμφισβητήσει π.χ. τον κ. Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό αν τούτο είναι το μήνυμα της κάλπης. Αλλά δεν κρύβει ότι για να δώσει τη συναίνεσή του σε μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ως αυτονόητη προϋπόθεση να σεβαστεί η χώρα τις δεσμεύσεις της και μην κινδυνέψει από τριτοκοσμικούς πειραματισμούς και κυρίως ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί ότι σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και η παιδεία θα συμφωνηθούν επιλογές εθνικού και όχι κομματικού χαρακτήρα.

Και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών του ο κ. Θεοδωράκης μέσω συνεργατών του επισημαίνει το τελευταίο διάστημα ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μια κυβέρνηση στην οποία ο κ. Τσίπρας για λόγους εσωτερικών ισορροπιών του θα επιχειρήσει π.χ να βολέψει και την κομμουνιστογενή πτέρυγα του Παν. Λαφαζάνη. «Αν αναδειχθούμε τρίτη δύναμη, δύσκολα θα προκληθούν νέες εκλογές, φτάνει να αποδεχθεί ο νικητής των εκλογών ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θα προτείνει το “Ποτάμι” και θα έχει τη στήριξη της πραγματικής πλειοψηφίας των πολιτών» συνηθίζει να λέει το τελευταίο διάστημα ο κ. Θεοδωράκης.

Ας σημειωθεί τέλος και κάτι ιδιαίτερο που δεν είθισται στα κομματικά επιτελεία όπως τουλάχιστον τα γνωρίζουμε. Σχεδόν κάθε βράδυ στη Σεβαστουπόλεως γίνεται ένα ιδιότυπο πολιτικό κάστινγκ, καθώς από εκεί περνούν όλοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές του «Ποταμιού» που είτε έχουν αναδειχθεί από τις ομάδες των εθελοντών, είτε έχουν αυτοπροταθεί. Και οι εν λόγω πολιτευτές κατά κυριολεξία εξετάζονται από μια νεοσυσταθείσα ομάδα που ονομάστηκε επιτροπή αξιολόγησης, καθώς το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Θεοδωράκης είναι να του προκύψουν βουλευτικές περιπτώσεις όπως αυτές που προέκυψαν στα νεοσυσταθέντα κόμματα το 2012 και ο νοών νοείτω…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή