Οι προσδοκίες της Αθήνας από το Συμβούλιο

Οι προσδοκίες της Αθήνας από το Συμβούλιο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη το απόγευμα, ο Ευ. Βενιζέλος συγκάλεσε την πρώτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που θα γίνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Μία ημέρα αργότερα, έστειλε επιστολές σε οκτώ συναδέλφους του από το υπουργικό συμβούλιο, και συγκεκριμένα στους υπουργούς Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας τους να συμβάλουν στην προετοιμασία, με επεξεργασία προτάσεων και αναζήτηση πεδίων, όπου θα μπορούσαν να συναφθούν συμφωνίες. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η γραφειοκρατία αρχίζει να δουλεύει αφού έχουν οριστεί οι ημερομηνίες.

Το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας θα είναι περιορισμένο, αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα έχουν στη διάθεσή τους το πολύ 20 ημέρες. Ως εκ τούτου έμπειροι διπλωμάτες συνιστούν να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα σε επίπεδο συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.

Αλλωστε, αυτή δεν ήταν η κύρια επιδίωξη πίσω από την απόφαση να γίνει το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η κύρια επιδίωξη ήταν να ελεγχθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία είχε οδηγηθεί σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα ίσως τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τους «κανόνες εμπλοκής». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η επιδείνωση του κλίματος ήταν μια διαδικασία που αντανακλούσε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και σε επίπεδο κοινής γνώμης, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η τριμερής Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας απασχόλησε έντονα και επί μία ολόκληρη εβδομάδα τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος στο σύνολό του την εξέλαβε ως μια συμμαχία εχθρική προς την Τουρκία.

Η αποφασιστική επικοινωνία, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, έγινε από την ελληνική πλευρά, από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρεσιακοί παράγοντες στο ΥΠΕΞ θεωρούσαν τη χρονική συγκυρία μάλλον ακατάλληλη και είχαν εισηγηθεί να ανασταλεί επ’ αόριστον η διεξαγωγή του Συμβουλίου, ενώ και τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η χρονική στιγμή δεν ήταν η καταλληλότερη να γίνει. Ετσι, πάντως, η διεξαγωγή του συνιστά ένα ρίσκο για την κυβέρνηση, αν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρξει εκτόνωση. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ελεγχόμενα στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα και ότι το «Μπαρμπαρός», αν δεν έχει αποσυρθεί ώς τότε, δεν θα βρίσκεται εν πλω στην κυπριακή ΑΟΖ στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

Επιθυμία και της Αγκυρας

Η Αγκυρα από την πλευρά της επιθυμούσε διακαώς τη σύγκληση του Συμβουλίου, ώστε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό της για αποτυχία της εξωτερικής της πολιτικής. Μια ευρύτατα διαδεδομένη σαρκαστική παρατήρηση ανάμεσα στους Τούρκους σχολιαστές είναι, πως από το δόγμα του «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» έχει φτάσει στο «μηδενικές σχέσεις με τους γείτονες», αφού σε πέντε σημαντικές χώρες (Αίγυπτο, Ισραήλ, Συρία, Λιβύη και Αρμενία) δεν έχει πρεσβευτή. Με το Συμβούλιο Συνεργασίας η κυβέρνηση Νταβούτογλου θέλει να δείξει στο εσωτερικό, ότι με έναν τουλάχιστον γείτονα οι σχέσεις είναι κανονικές.

Αυτή η εικόνα κανονικότητας ήταν πάντως κάτι που προκαλούσε ενδοιασμούς στην Αθήνα και εξακολουθεί -όχι σε κυβερνητικό επίπεδο- να προκαλεί αντιρρήσεις στη Λευκωσία, με το επιχείρημα ότι έτσι υποβαθμίζεται η σημασία της τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η απόφαση ελήφθη ύστερα από πολλή περίσκεψη – και αφού υπήρξε αμερικανική διαμεσολάβηση στην κυπριακή ηγεσία ώστε να συμφωνήσει με τη διεξαγωγή του Συμβουλίου, όπως υποστηρίζουν κυπριακές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αυτό: Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου ελήφθη γιατί «έχει πολύ μεγάλη σημασία, εμείς οι ίδιοι να πούμε με τον πιο ακριβή και άμεσο τρόπο τις θέσεις και τις δικές μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή