Πιέσεις προς Ισραήλ για το Παλαιστινιακό

Πιέσεις προς Ισραήλ για το Παλαιστινιακό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινή παραδοχή ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν υφίσταται και ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα νέας παλαιστινιακής εξέγερσης έχει οδηγήσει σε σειρά διεθνών πρωτοβουλιών για την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ. Οι πρωτοβουλίες αυτές κυμαίνονται από τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη γαλλική και την ισπανική Βουλή, ώς την εκστρατεία BDS (μποϊκοτάζ-αποεπένδυση-κυρώσεις) που κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Στις αρχές Νοεμβρίου, 318 πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις από 19 ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παγώσει τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ, που ισχύει από το 2000. «Μέσα από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη στέλνουν στο Ισραήλ το μήνυμα ότι δεν υποχρεούται να τηρεί τη διεθνή νομιμότητα» υποστήριξαν οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλα συνδικάτα όπως το ιταλικό FIOM-Cgil, οργανώσεις όπως η Oxfam και η ΑTTAC, πολιτικά κόμματα όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας, αλλά και εβραϊκές οργανώσεις που διαφωνούν με την πολιτική των διαδοχικών πολέμων και του συνεχούς εποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. Το διμερές εμπόριο Ε.Ε. ανέρχεται σε 29,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 δισ. είναι εξαγωγές προς το Ισραήλ και τα 12,5 δισ. είναι εισαγωγές από το Ισραήλ.

Σειρά ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστήσει στους πολίτες τους να μη συναλλάσσονται με εταιρείες που εδρεύουν σε ισραηλινούς εποικισμούς, ενώ από την αρχή του 2014 η Ε.Ε. απαγόρευσε τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ισραηλινές επιχειρήσεις και οργανισμούς που εδρεύουν σε εποικισμούς. Πέρυσι, Eυρωπαίοι καταναλωτές αγόρασαν από ισραηλινούς εποικισμούς προϊόντα αξίας 230 εκατ. ευρώ. Επίσης, συνταξιοδοτικά Ταμεία από την Ολλανδία και την Νορβηγία έχουν αποσύρει τις επενδύσεις τους σε μεγάλες ισραηλινές τράπεζες επειδή χρηματοδοτούν την κατασκευή εποικισμών.

Πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση και η βρετανική Βουλή αναγνώρισαν την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, ενώ ανάλογο ψήφισμα συζητείται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το ψήφισμα προτρέπει τη γαλλική κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ως εργαλείο για να επιτύχει μόνιμο τερματισμό της σύγκρουσης».

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, τον τελευταίο καιρό, είναι αξιοσημείωτη η επιτυχία στοχευμένων εκστρατειών μποϊκοτάζ ισραηλινών συμφερόντων στις ΗΠΑ. Μετά τη μεγάλη κάμψη των πωλήσεών της, η εταιρεία παραγωγής μηχανημάτων αναψυκτικών SodaStream ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της σε εποικισμό της Δυτικής Οχθης. Παράλληλα, η ισραηλινή ναυτιλιακή ZISS, έπειτα από τρεις μήνες συνεχούς μπλοκαρίσματος των πλοίων της στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στη Γάζα, σταμάτησε εδώ και λίγες εβδομάδες να χρησιμοποιεί το λιμάνι αυτό. Από την αρχή της χρονιάς, πέντε αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το Μπέρκλεϊ, έχουν ζητήσει από τα επενδυτικά ταμεία τους να αποσύρουν επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες που διευκολύνουν την ισραηλινή κατοχή.

Την ίδια ώρα, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να παρέχουν πλήρη διπλωματική κάλυψη στο Ισραήλ και να χορηγούν στο Τελ Αβίβ πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας ετησίως. Παρά τις κάκιστες σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αυτό το οχυρό, η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ, που αποτελεί το Α και το Ω της ισραηλινής ισχύος, παραμένει απόρθητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή