Ευθύνες στην Κουμουνδούρου από τον Ευ. Βενιζέλο

Ευθύνες στην Κουμουνδούρου από τον Ευ. Βενιζέλο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ο κ. Ευ. Βενιζέλος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε χθες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε ότι «εάν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά». Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε εκτενή αναφορά για την ανάγκη «συναίνεσης, αλληλοκατανόησης και συστράτευσης», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι χωρίς τη συμπαράταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων «που διεκδικούν να παίξουν κάποιο ρόλο στον τόπο».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι «είναι πολύπλοκη και σκληρή» αλλά μετά, όπως είπε, θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα και θα ανοίξει «ένα νέο θεσμικό καθεστώς τελείως διαφορετικής ποιότητας, που διασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.». Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολίασαν χθες τις πληροφορίες για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και για τη συζήτηση που αφορά την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Ανέφεραν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει και τυπικά η διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν σταματάει. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κ. Σαμαρά και Χαρδούβελη. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ θετικά (πρωτογενές πλεόνασμα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ευστάθεια τραπεζικού συστήματος, δυνατότητα διαμόρφωσης παραγωγικού μοντέλου).

Στο αρνητικό σενάριο που δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το Eurogroup, στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι υφίστανται περιθώρια για έκτακτη σύγκλησή του, κάποιες ημέρες μετά. Τη συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε χθες ο κ. Τ. Ρήγας, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θεωρεί το συγκεκριμένο σενάριο θετικό. Τόνισε μάλιστα (9,84) ότι «εάν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα» και «προφανώς η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να επεξεργαστεί το plan b». Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι θα ήταν «τραγική εξέλιξη για τη χώρα και την Ευρωζώνη» να μην υπάρξει συμφωνία ώς το τέλος Δεκεμβρίου.

Ως προς το κομματικό επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος αυτή την εβδομάδα θα προεδρεύσει του συντονιστικού της γραμματείας που έχει αναλάβει την προετοιμασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και αναμένεται να ξεδιπλώσει περαιτέρω τη στρατηγική του κόμματος. Την Παρασκευή θα μεταβεί στο Κιλκίς, όπου θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση, στο πλαίσιο των περιοδειών που ήδη πραγματοποιούν τα υπόλοιπα στελέχη στην πορεία προς το συνέδριο. Ως προς τις μείζονες ενδοκομματικές εκκρεμότητες, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξακολουθούν να κρατούν χαμηλά τους τόνους. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Συνεργάτες του τόνιζαν ότι σε εύθετο χρόνο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ανδρών, πρόσθεταν, ωστόσο, πως δεν χρειάζεται να δημιουργείται κλίμα έντασης. Ο κ. Δ. Καρύδης επέμεινε χθες (ΣΚΑΪ) ότι «ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ».

Χρυσοχοΐδης υπέρ επίσπευσης της προεδρικής εκλογής

Υπέρ της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και των βουλευτικών εκλογών, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ετάχθη εκ νέου ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε χθες (Βήμα FM) ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να φέρουμε μπροστά, σωστά και συμφωνημένα το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογές λίγους μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία του 2016». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της βασικής γραμμής του κ. Βενιζέλου, εκτίμησε, επίσης, ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν ταυτίζεται και με την έξοδο από την κρίση, μιλώντας για «μεταμνημονιακή απάτη». Και είπε: «Καλλιεργούμε ένα κλίμα ουτοπικό σε σχέση με τη μεταμνημονιακή εποχή, την οποία ταυτίζουμε με την έξοδο από την κρίση», φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία έχει προβλήματα παρότι δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έλαβε σαφείς αποστάσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι από τη μια πλευρά «σκίζουμε μνημόνια ή πάμε στη μεταμνημονιακή εποχή με έναν τρόπο ασύντακτο», αιχμή η οποία απευθύνεται σαφώς προς τη Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «κάνουμε face control σε όσους θέλουν να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο κριτήριο είναι η μη ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή