Η Κουμουνδούρου αρνείται διαπραγμάτευση με την τρόικα

Η Κουμουνδούρου αρνείται διαπραγμάτευση με την τρόικα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προλάβουν «φωτιές» που ανάβουν από τοποθετήσεις στελεχών τρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κρούσματα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος προκάλεσε χθες συναγερμό, όταν, σε πλήρη αντίθεση με όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακηρύσσει, δήλωσε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική», αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από μνημονιακές ή παραμνημονιακές, φιλομνημονιακές δυνάμεις, που μόνο τέτοιες υπάρχουν από δεξιά στην πλειοψηφία τους». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης επικοινώνησε με τον βουλευτή, ο οποίος μίλησε για «ατυχή φράση» και αναγνώρισε ότι δημιουργεί παρεξηγήσεις.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου έσπευσε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τις «προσωπικές απόψεις», παραπέμποντας στις επίσημες τοποθετήσεις για τα εθνικά θέματα, δύο άρθρα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Κοσμά και Πέτρου Τσαγκάρη, που αμφισβήτησαν την ορθότητα των επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σχολιάζοντας τα δύο άρθρα, μίλησε για «εθνικά αδιανόητη, επικίνδυνη, επιζήμια για τα εθνικά θέματα» θέση.

Η Κουμουνδούρου διακήρυξε χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν θα διαπραγματευθεί με την τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη κατάργηση του Μνημονίου. «Απαραίτητο βήμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης υπέρ των συμφερόντων της χώρας προφανώς προϋποθέτει την ακύρωση του Μνημονίου και δεν μεταφράζεται σε συνεννόηση και συζήτηση με την τρόικα. Δεν μπορεί να υπάρξει. Η τρόικα είναι αυτή που επιτηρεί την εφαρμογή του Μνημονίου. Δεν είναι εξουσιοδοτημένη για κάποιο άλλο πράγμα», δήλωσε (Ρ/Σ Alpha) ο κ. Σκουρλέτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Π. Λαφαζάνης τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι «με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η τρόικα δεν θα ξαναέλθει στην Ελλάδα, είναι οριστικό, είναι απόφασή μας, τα Μνημόνια θα καταργηθούν και θα διαπραγματευθούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που θα πετύχουμε», ενώ υιοθέτησε σκληρούς χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι είναι «υπαλληλίσκοι των υπαλληλίσκων ενός πολιτικού διευθυντηρίου που κάθεται στην άκρη και παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι την κυβέρνηση».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η τρόικα πιέζει σε μια προσπάθεια να πάρει ό,τι μπορεί, προκειμένου να δυσκολέψει πιο πολύ τη θέση μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ότι, στην παρούσα συγκυρία, δεν είναι στις προτεραιότητές της να διευκολύνει την κυβέρνηση, να της δώσει κάποιες ανάσες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν πολιτικά.

Στήριξη από Ραχήλ Μακρή

Στον αντίποδα των εσωκομματικών κακοφωνιών, ο κ. Αλ. Τσίπρας εξασφάλισε χθες τη στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτού κ. Ραχήλ Μακρή, με δημόσια δήλωσή της. «Οταν λέω θα στηρίξω, δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο θα γίνει», διευκρίνισε.

Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε με χθεσινή ανακοίνωσή του ως «παράνομη» τη σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development. Οπως επισημαίνεται, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ δεν έχει λήξει η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και παρότι το ΤΕΕ εκτιμά πως το Ελληνικό παραχωρείται με οικονομικό αντάλλαγμα 222% χαμηλότερο από τη σημερινή εμπορική αξία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή