ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος καλεί Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου

ey-venizelos-kalei-k-simiti-g-papandreoy-2055062

Πρόσκληση συμπόρευσης και στήριξης της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επερχόμενων εκλογών θα απευθύνει σήμερα και αύριο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προς τους κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει σήμερα τον κ. Παπανδρέου και αύριο τον κ. Σημίτη, συναντήσεις οι οποίες οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με απευθείας τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να ενημερώσει τους δύο προκατόχους του στην ηγεσία του κόμματος για την πορεία της χώρας, την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Οι δύο διαδοχικές συναντήσεις κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές για τις ενδοκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας ενός διαύλου άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στους κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου, έπειτα από μήνες απόλυτης διαφωνίας και ρήξης. Οι ψυχραιμότεροι στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να κατέλθει στις ερχόμενες εκλογές (όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν) διασπασμένο σε «βενιζελικούς» και «παπανδρεϊκούς» και έχουν ταχθεί υπέρ της ανάγκης να χαμηλώσουν οι τόνοι με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια αρχική συζήτηση για τη θέση την οποία επιθυμεί να λάβει ο κ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας κλίματος συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η αυριανή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σημίτη. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό την ενεργοποίηση στην προσπάθεια στήριξης της Δημοκρατικής Παράταξης, με όποιον τρόπο επιλέξει. Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η κινητοποίηση του κ. Βενιζέλου αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά και προς όσα στελέχη εκτιμούν ότι υπονομεύεται το ΠΑΣΟΚ προς όφελος της Δημοκρατικής Παράταξης.