ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση Καρατζαφέρη

sti-dikaiosyni-parapempetai-i-ypothesi-karatzaferi-2055100

Την παραπομπή της υπόθεσης Γ. Καρατζαφέρη στη Δικαιοσύνη αποφάσισε χθες ομόφωνα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες. Το θέμα παραπέμπεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει, όπως ελέχθη, ο καταλογισμός (κατάσχεση) των παρανόμως κτηθέντων από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Γίνεται λόγος ειδικά για δύο ποσά συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, που φαίνεται πως δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η Επιτροπή της Βουλής, έχοντας λάβει πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που ζητήθηκε μετά την καταγγελία ότι εμβάσματα σχετιζόμενα με προμήθειες για προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων διακινήθηκαν μέσω off shore εταιρειών που είχε συστήσει. Από την επανεξέταση των δηλώσεων προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόνο η μία εταιρεία δηλώθηκε μόνο δύο χρονιές (1994 και 1996). Στη συνέχεια, «εξαφανίστηκε» από τις δηλώσεις που ο κ. Καρατζαφέρης υπέβαλε στη Βουλή. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βουλευτής υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτη off shore. Ο ελεγχόμενος πολιτικός αρχηγός εγκαλείται τουλάχιστον για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και για παράνομη συμμετοχή, ως πολιτικός, σε τέτοιου τύπου εταιρεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ετήσιοι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες στη Βουλή δεν εντόπισαν την «εξαφάνιση» της εταιρείας. Επιπροσθέτως, ουδείς έκρινε σκόπιμο έστω και τώρα να διερευνήσει γιατί δεν λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τον επανέλεγχο των δηλώσεων συγκεκριμένων αξιωματούχων από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη καταβλήθηκε στους ελεγκτές ποσό ύψους 800 χιλ. ευρώ ως αμοιβή. Ερωτηθείς από την «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου κ. Γ. Καλαντζής, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, απάντησε πως ουδέν θέμα τίθεται για την ποιότητα και την εγκυρότητα των ελέγχων που διενεργήθησαν.

Η επιτροπή αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραπέμψει στον εισαγγελέα δύο ακόμη υποθέσεις πρώην βουλευτών, καθώς διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντος εισοδήματος.