Εξονυχιστική έρευνα ανακριτικών αρχών για Καρατζαφέρη

Εξονυχιστική έρευνα ανακριτικών αρχών για Καρατζαφέρη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βαθιά της έρευνας για τις παράνομες πληρωμές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα προμήθειας των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma εισέρχονται πλέον οι ανακριτικές αρχές, με στόχο να ξεκαθαρίσουν πού διακινήθηκε το μαύρο χρήμα και ποια ήταν τελικά η εμπλοκή του Γιώργου Καρατζαφέρη στην υπόθεση.

Ο αρμόδιος ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε εμπλεκόμενους για απολογία, ξεκινώντας από τους δύο επιχειρηματίες από τους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκε ότι διακινήθηκαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, περί το 1,6 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οι κλήσεις σε απολογία των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου προσδιορίζονται από τις δικαστικές αρχές να ολοκληρωθούν πριν από τις γιορτές, ενώ παράλληλα από το ανακριτικό γραφείο, σε αυτή τη φάση, αναμένεται να περάσουν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου και τρεις πρώην στρατιωτικοί για τους οποίους επίσης έχουν προκύψει στοιχεία ότι πήραν χρήματα από τους επίμαχους λογαριασμούς των Τσάτσου – Κομνόπουλου.

Το Exoset

Οι έρευνες για τις παράνομες πληρωμές για τα ελικόπτερα ενισχύονται από τα στοιχεία που έχουν ήδη στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές για ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα, την προμήθεια βλημάτων για πλοία, το λεγόμενο Exoset.

To πρόγραμμα αυτό απασχολεί καιρό τώρα τις δικαστικές αρχές –και σε αυτό οι ίδιοι επιχειρηματίες εμπλέκονται– καθώς ο άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας είχε αποκαλύψει ότι «λαδώθηκε» για να τρέξει το εξοπλιστικό πρόγραμμα με 600.000 ευρώ.

Ο Κάντας, ο οποίος είχε αποκαλύψει παράνομες πληρωμές και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, είχε ισχυριστεί ότι τα χρήματα τα έλαβε σε μετρητά, χωρίς να δώσει στις δικαστικές αρχές στοιχεία για διακίνησή τους μέσω κάποιου λογαριασμού ή υπεράκτιας εταιρείας.

Ομως οι αποκαλύψεις Κάντα εκτιμώνται πλέον από τις δικαστικές αρχές, υπό το φως των νέων δεδομένων, μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως για τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν από εταιρείες των επιχειρηματιών Τσάτσου και Κομνόπουλου για την υπόθεση των Super Puma.

Γι’ αυτό και οι δύο δικογραφίες, για τα Super Puma και τα βλήματα Exoset, έχουν πλέον συνενωθεί και βρίσκονται στα χέρια του ανακριτή Γαβριήλ Μαλή, ο οποίος και ερευνά το παρασκήνιό τους για παράνομες πληρωμές και εντοπισμό των αποδεκτών μαύρου χρήματος.

Πρώην στρατιωτικούς

Ο ειδικός ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή, πέραν των επιχειρηματιών (Τσάτσου και Κομνόπουλου) θα καλέσει επίσης και τους πρώην στρατιωτικούς σε απολογία, μεταξύ των οποίων και ο έως πρότινος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Ιωάννης Ράμος, ο οποίος και παραιτήθηκε λόγω των αποκαλύψεων για εμπλοκή του στην υπόθεση με τις μίζες.

Ωστόσο οι δικαστικές αρχές, προς το παρόν, εμφανίζονται επιφυλακτικές για το εάν τελικά θα εμπλακεί ποινικά για μίζες και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς αναμένουν πρόσθετα στοιχεία από δικαστικές συνδρομές για να ξεκαθαριστεί ποιος ο ρόλος του και γιατί πήρε το 1,6 εκατομμύριο ευρώ από τους επιχειρηματίες Τσάτσο και Κομνόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις του «πόθεν έσχες» και ο οποίος δεν είχε δηλώσει τις υπεράκτιες εταιρείες, ούτε τα χρήματα που υπήρχαν στον λογαριασμό τους –περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ–, δεν αποκλείεται να έχει και άλλες εμπλοκές για δωροδοκία και ξέπλυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από το άνοιγμα των λογαριασμών των εταιρειών Καρατζαφέρη που έχει ήδη ζητηθεί, ο ειδικός ανακριτής ερευνά εξονυχιστικά τις ερωτήσεις και άλλες κοινοβουλευτικές ενέργειες του Γ. Καρατζαφέρη περί τα εξοπλιστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν από την πλευρά του «αντιπαροχές» που θα οδηγήσουν στη σύνδεσή του με τις παράνομες πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή