Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη για την ένταση στην ΑΟΖ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη για την ένταση στην ΑΟΖ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εκτόνωση της έντασης στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα – που είναι απόρροια των ενεργειών της τελευταίας στην κυπριακή ΑΟΖ και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας – ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αργά το βράδυ της Κυριακής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι «ο Αντιπρόεδρος σημείωσε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ώστε να επιστρέψουμε σε μία περισσότερο εποικοδομητική τροχιά στις υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού και να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για αναζήτηση αμοιβαίως επωφελών λύσεων». Τονίζεται ακόμη πως και «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού με βάση τη διζωνική ομοσπονδία και υπό την ηγεσία της ΕΕ" υπογραμμίζοντας πως "σε περίπτωση που εκδηλωθεί πολιτική βούληση για λύση, θα αναδυθεί μια δυναμική για την λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, των κρατών της περιοχής και όλων των πολιτών του νησιού». Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας την σημασία των κερδών που θα προκύψουν και για τις δυο κοινότητες. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, βασική θέση των ΗΠΑ είναι η αναγκαιότητα της επανάληψης των συνομιλιών, αλλά «και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα που είναι προκλητικά».

Αναφερόμενος στην συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη, ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως επίσης και για τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειες του που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, ωστόσο, για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι κ. Αναστασιάδης και Μπάιντεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή