Βαθαίνει το ρήγμα εντός του ΠΑΣΟΚ

Βαθαίνει το ρήγμα εντός του ΠΑΣΟΚ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα μόνιμου διχασμού εκπέμπει πλέον σχεδόν καθημερινά το ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος στοιχίζονται είτε πίσω από την άποψη του κ. Ευ. Βενιζέλου περί προώθησης των διαδικασιών για τη Δημοκρατική Παράταξη είτε πίσω από εκείνη του κ. Γ. Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαρ. Τρικούπη υφίσταται μια προσπάθεια για επικοινωνιακή ανασύνταξη, προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητός ο συγκερασμός ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης. Μάλιστα, χθες, διέρρεαν αποσπάσματα από ομιλία του κ. Παπανδρέου το 2004, όπου ο πρώην πρωθυπουργός τασσόταν υπέρ της δημιουργίας μιας Δημοκρατικής Παράταξης «με κορμό το ΠΑΣΟΚ». Και επισήμαιναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2004 χρησιμοποίησε τον όρο «Δημοκρατική Παράταξη» 272 φορές, ενώ τη λέξη «σοσιαλισμός» μόλις 71. Στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις και -προς το παρόν- προετοιμάζουν μια παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Αποστάσεις Λοβέρδου

Χθες, στην εξελισσόμενη συζήτηση παρενέβη ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος έλαβε αποστάσεις από την κίνηση του κ. Παπανδρέου. «Δεν λέω ότι ο Παπανδρέου θέλει ν’ αποσταθεροποιήσει τη χώρα σε καμία περίπτωση, λέω όμως ότι οι εσωτερικές μας διενέξεις και συγκρούσεις, όσο πολιτικές κι αν είναι, αυτή τη στιγμή δεν βοηθάνε», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο κ. Λοβέρδος και εξέφρασε την προτίμησή του για ενεργοποίηση των όποιων διαδικασιών μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Χθες, επανήλθε και ο κ. Φίλ. Σαχινίδης, ο οποίος επέκρινε τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για απουσία κομματικών διαδικασιών και διερωτήθηκε για ποιο λόγο «απειλεί τη σταθερότητα» το συνέδριο που ζητεί ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο ίδιος. Επί τούτου μάλιστα, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από τον κ. Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου άνοιξε τη διαδικασία». Απαντώντας σε ερώτηση περί του αν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα προεδρίας» και πρόσθεσε πως «όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν». Σημειώνεται ότι περίπου στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Σαχινίδη κινήθηκε χθες και ο κ. Γ. Πεταλωτής. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για κόντρα Βενιζέλου -Παπανδρέου» και περιέγραψε ως «πειραματισμούς» τις προσπάθειες της Χαρ. Τρικούπη για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Για προσπάθεια αναβίωσης της αντιπαράθεσης του 2007 έκανε χθες λόγο ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος μάλιστα την περιέγραψε ως σύγκρουση «έξω από την εποχή». Εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ι. Κουτσούκος ετάχθη χθες σαφώς υπέρ ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. «Η συνεδριακή διαδικασία ενός κόμματος», είπε (Alpha 98,9), «δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι κακό, αρκεί να σταθμίζεις πάντα και τη συγκυρία και το περιεχόμενο». Υπέρ των διεργασιών για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς ετάχθη ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη. Ο κ. Ν. Μπίστης χαρακτήρισε «άστοχη» την κίνηση του κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν είχε συνολικό σχέδιο και αυτό συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή