Προσδοκίες στη Ν.Δ. μετά τις εξελίξεις στα δεξιά της

Προσδοκίες στη Ν.Δ. μετά τις εξελίξεις στα δεξιά της

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα δεδομένα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά για την ανασύνταξη της Ν.Δ., αλλά και την εξεύρεση 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργούνται λόγω των εξελίξεων στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Η παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, στον εισαγγελέα, σχετικά με το θέμα της offshore και της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», του αποστερεί τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο, ενώ όλοι αναμένουν να δουν τι αντανάκλαση θα έχει η υπόθεση αυτή στα ποσοστά του κόμματός του. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι δεν παραιτείται και ότι θα αποδειχθεί ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ μίζα».

Πιο δίπλα, στους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρός τους, Παν. Καμμένος, δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική επιβίωση του κόμματός του, αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες. Για τη Ν.Δ. οι ΑΝΕΛ αποτελούν στρατηγικό στόχο, καθώς πέραν των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τους, τους οποίους θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει, διαθέτει και σειρά από βουλευτές που οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση είναι ο κ. Παν. Μελάς, αλλά στη Συγγρού επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλοι. Από την πλευρά του ο κ. Παν. Καμμένος επέλεξε να πολώσει σκληρά το κλίμα καταγγέλλοντας, διά της κ. Σταυρούλας Ξουλίδου, προσπάθεια εξαγοράς της από στελέχη της Ν.Δ. Πρωτοβουλία, η οποία, πάντως, ενέχει αρκετό ρίσκο, όπως παρατηρούν στελέχη των ΑΝΕΛ, που αντιλαμβάνονται ότι αν η καταγγελία δεν μπορεί να αποδειχθεί, τότε δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, ποντάρει πολιτικά σε μελλοντική συμμετοχή του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί ήδη να καταγραφεί σε πολιτικά και άλλα κέντρα ως μελλοντικός συνομιλητής, απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής στα στελέχη του που έχουν αποχωρήσει, όπως η κυρία Ραχήλ Μακρή και οι Μιχ. Γιαννάκης και Χρ. Ζώης. Από τους δύο πρώτους εισέπραξε άρνηση, ενώ με τον επί σειρά ετών προσωπικό του φίλο, κ. Ζώη, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής, δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και ο κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος, παρά τις κρούσεις, δεν αποσαφηνίζει τι πρόκειται να πράξει. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο πρώην υπουργός Θαν. Γιαννόπουλος και δευτερευόντως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Νικ. Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής κ. Γιαννέλης έχουν πάρει τους καταλόγους με πρώην υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ανά την επικράτεια, που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από το κόμμα και πραγματοποιούν συναντήσεις, με στόχο να τους πείσουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν και προς την Κεντροαριστερά οι κ. Γ. Δημαράς και Γιαβρ. Αβραμίδης, οι οποίοι επίσης προσυπέγραψαν την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου με την οποία το Σώμα λέει όχι στην εκλογή προέδρου, ενώ το ψήφισμα συνυπέγραψαν και 21 αντιμνημονιακά κινήματα πολιτών.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η επιστροφή των ψηφοφόρων της που την εγκατέλειψαν στα χρόνια του Μνημονίου θα κριθεί κυρίως από τις εξελίξεις περί την οικονομία και τους όρους της «επόμενης ημέρας» για τη χώρα. Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει στη Ν.Δ. για τη στάση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της και τον εγκλεισμό της ηγεσίας και βουλευτών της στη φυλακή, παρουσιάζει διαρκή μείωση των ποσοστών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή