Αναρμόδιος για τις άδειες δήλωσε ο κ. Αθανασίου

Αναρμόδιος για τις άδειες δήλωσε ο κ. Αθανασίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… γάντι στον υπουργό Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδο, με αφορμή την τοποθέτησή του σχετικά με τη διευκόλυνση των εγκλείστων προκειμένου να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, «πέταξε» ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού επειδή δεν του χορηγείται άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή που πέρασε, ο υπουργός με ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε αναρμόδιος στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών. Οπως επισήμανε, η χορήγηση των αδειών αποφασίζεται από το Συμβούλιο των φυλακών, ενώ βάσει του σωφρονιστικού κώδικα, οι άδειες δεν δίνονται υποχρεωτικά στους έγκλειστους φοιτητές παρά μόνο σε συνάρτηση με παραμέτρους όπως π.χ. η επικινδυνότητα, η συμπεριφορά και αν ο έγκλειστος είναι ύποπτος φυγής.

Σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας αρμόδιο να κρίνει ξανά την αίτηση (ύστερα από προσφυγή του κρατουμένου) είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Στις «αιχμές» του συναδέλφου του υπουργού Παιδείας ο κ. Αθανασίου απάντησε με πρόταση. Ο κ. Αθανασίου ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας να διευκολύνει τους έγκλειστους φοιτητές, παρέχοντάς τους δυνατότητα για «εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου».

Εν τω μεταξύ την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του Ν. Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας για 22η ημέρα, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται. Οι γιατροί έχουν ενδείξεις ότι η απεργία πείνας έχει πλέον επιπτώσεις στην υγεία του. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ζητεί να μην υπάρξει δίωξη εναντίον των γιατρών που περιθάλπουν τον Ν. Ρωμανό, εφόσον αρνηθούν να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του, ενώ τη στήριξή της στους γιατρούς εξέφρασε και η ΕΙΝΑΠ. Τη χορήγηση άδειας στον έγκλειστο ζήτησε η ΔΗΜΑΡ, ενώ σχετικό διάβημα στον υπ. Δικαιοσύνης έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή