ΔΝΤ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις

ΔΝΤ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ρισί Γκογιάλ, δήλωσε χθες ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές είναι εποικοδομητικές», στην πρώτη επίσημη αντίδραση του διεθνούς οργανισμού μετά και τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μιλώντας στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκογιάλ τόνισε ότι στόχος του ΔΝΤ είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και ότι η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει. Στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον μελετούσαν χθες τις προτάσεις που έλαβαν από τις ελληνικές αρχές το Σαββατοκύριακο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν ρητώς ότι αυτές είναι οι τελικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν καλύπτουν όλο το δημοσιονομικό κενό που έβλεπε η τρόικα, ενώ σημείο τριβής παραμένει και ο χρόνος δέσμευσης για τις μελλοντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που σχετίζεται και με την επόμενη ημέρα της στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς, δήλωσε πως «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων, οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Μιλώντας εξάλλου την Κυριακή στη γερμανική τηλεόραση (ARD), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτή που θα υποθέταμε πριν από δύο χρόνια, όμως χρειάζεται υποστήριξη στις αγορές. Οπότε εξετάζουμε προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα συνοδεύεται από ορισμένους όρους», είπε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Γκογιάλ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο τηλεφωνικά και δεν δέχτηκε ερωτήσεις, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και ανέφερε τρεις προτεραιότητες για το μέλλον. Πρώτον, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Δεύτερον, επέμεινε στην έγκαιρη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και «φιλόδοξων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων» που θα αναδιαρθρώσουν τον δημόσιο τομέα και θα μεταρρυθμίσουν το φορολογικό σύστημα, «ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν». Τρίτη προτεραιότητα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος, όπου τόνισε ότι δεν υπάρχει μεν οξύ πρόβλημα σταθερότητας, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τέλος, το κλίμα καχυποψίας που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην Ευρωζώνη όσον αφορά την εφαρμογή όσων συμφωνούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου περιγράφει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που αναφέρεται και σε τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή