ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015»

den-tha-yparxei-dimosionomiko-keno-to-2015-2056925

«Η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση».

Μάλιστα από το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά», κάτι το οποίο αποκάλυψε και η «Κ», βάσει της πρότασης που έχει στείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα».

Σε κάθε περίπτωση πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014».