Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιβάλλει τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιβάλλει τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, «ανεξάρτητα και έξω από τη διαδικασία της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και την ανάγκη γενναίας αύξησης των ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση», διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο 25ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Με μια οξύτατη επίθεση και κατά της κυβέρνησης και κατά των δανειστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιχειρεί να επιβάλει απλώς μια συγκεκριμένη και αποτυχημένη οικονομική πολιτική, αλλά επιβάλλει μια τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα, παραδειγματική για όλη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έθεσε το «οριακό δίλημμα» ή ο τόπος θα συνεχίσει την ίδια αυτοτροφοδοτούμενη πολιτική της καταστροφής ή θα αναζητήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τον εναλλακτικό δρόμο της αλλαγής και της διεκδίκησης. Ή η Ελλάδα θα συνεχίσει στο αδιέξοδο της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης ή θα ανοίξουμε τον δρόμο της πραγματικής, συνολικής και εθνικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη θέση του κ. Τσίπρα, «μετατρέποντας το Μνημόνιο σε καθεστώς, θέλουν να αποδείξουν ότι η προοπτική της συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών στην Ευρωζώνη είναι κλειστή. Και ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι πλέον απόλυτη και αναπαλλοτρίωτη αξία».

Συνεπώς, πρόσθεσε, μόνο με αλλαγή πολιτικής, η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, «κούρεμα» του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι επειδή υψηλό χρέος δεν έχει μόνον η Ελλάδα, είναι αναγκαία η σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, που ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μεταπολεμική ανάπτυξή της.

Περαιτέρω επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κάνουν πως δεν ακούν, αλλά η πραγματικότητα σύντομα θα τους υπερβεί. Η Ευρωζώνη, σημείωσε, δεν θα μπορεί να κινείται για πολύ ακόμα στην κόψη του ξυραφιού. Ή θα ρυθμίσει τα δημόσια χρέη των χωρών της, που αθροίζονται περίπου στα 9 τρισ. ευρώ, ή, αργά ή γρήγορα, θα πέσει πάνω στο ξυράφι.

Νέα κοινωνική συμφωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση που παρουσιάζει κάθε φορά που απευθύνεται σε επιχειρηματίες και επιμελητήρια, για την ανάγκη να υπάρξει «για την επόμενη μέρα», μια «νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη». Για ανάπτυξη με ενίσχυση της ζήτησης, με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική εγρήγορση. Με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να είναι βιώσιμη.

Επίσης, επανέλαβε σε γενικές γραμμές τις θέσεις που παρουσίασε στη ΔΕΘ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Μιλάμε, είπε, για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως:

– Θεσμική αναδιοργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος και χειραφέτησή τους από μηχανισμούς συμφερόντων. Τέρμα η ασυλία και η ατιμωρησία ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όσο ισχυροί κι αν είναι.

– Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τέρμα στα προνόμια και τις σκοτεινές διαδρομές χρήματος. Διαμόρφωση νέων σχέσεων πολιτικής και οικονομίας. Νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

– Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Υιοθέτηση μεθόδων προγραμματισμού, αξιολόγησης και ελέγχου, με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων πόρων. Τέρμα οι πελατειακές σχέσεις και η κομματική «παραδιοίκηση». Διαφάνεια, αξιοκρατία, δημόσια λογοδοσία παντού.

– Δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού και δίκαιου, στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου, χωρίς εξαιρέσεις.

– Άσκηση προς όφελος της κοινωνίας των δικαιωμάτων του κράτους, με βάση τη μετοχική του συμμετοχή στις υφιστάμενες τράπεζες.

– Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και δίκτυο τραπεζών ειδικού σκοπού.

– Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης σε νέες βάσεις.

– Αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικά αποτελεσματικών πολιτικών απασχόλησης.

– Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με δημόσιες πολιτικές που αναβαθμίζουν την παραγωγική βάση, ενισχύουν την οικονομική καινοτομία και τον οικολογικό μετασχηματισμό, προωθούν τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή