Σαμαράς: Παράλογες πιέσεις δεν δέχομαι

Σαμαράς: Παράλογες πιέσεις δεν δέχομαι

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς τους πιστωτές της χώρας, για τους οποίους άφησε τον υπαινιγμό ότι δεν επιθυμούν τη μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη ημέρα και, ουσιαστικώς, την ωθούν σε πολιτική περιπέτεια, απηύθυνε χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Αντ. Σαμαράς. Με την τρόικα να κωλυσιεργεί στην αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης, που αποκάλυψε χθες η «Κ», και με πολλούς εκ των παραγόντων στο εξωτερικό να εξωθούν σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για τρεις έως έξι μήνες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πιστωτές σε συμφωνία («είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία, αυτή μπορεί να υπάρξει αν πράγματι όλοι θέλουμε την επόμενη ημέρα» είπε), αλλά παράλληλα υπεραμύνθηκε σημείο προς σημείο των ελληνικών θέσεων, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπαναχωρήσεων. «Παράλογες πιέσεις ουδείς μπορεί να δεχθεί, εγώ δεν μπορώ να τις δεχτώ», «είμαστε στο τέλος του 2014 και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φερόταν 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν». Μάλιστα, επιδίωξε να ακυρώσει και να αντιστρέψει το επιχείρημα των πιστωτών περί έλλειψης πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ουδείς στο εξωτερικό νομιμοποιείται, επικαλούμενος αυτήν την παράμετρο, «να φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην πολιτική αστάθεια».

Ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφύγει από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν και εστάλη το e-mail με τις ελληνικές προτάσεις, οποιαδήποτε δική του επαφή με στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωζώνης ή του ΔΝΤ, υπογράμμισε, σε δραματικούς τόνους, ότι η Δημοκρατία εδράζεται σε τρεις αρχές, την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και την αξιοπρέπεια. «Εμείς αποδείξαμε την αξιοπιστία μας, αποδείξαμε την υπευθυνότητά μας» είπε, δηλώνοντας ότι θα διαφυλάξει και την αξιοπρέπεια της χώρας καλώντας τους πάντες «να τη σεβαστούν εμπράκτως και με ειλικρίνεια». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν προς την «Κ» ότι η Αθήνα θα εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε να λογικευτούν». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «προφανώς υπάρχει plan B σε ενδεχόμενο αδιεξόδου», χωρίς πάντως να αποκαλύπτουν κατ’ ελάχιστον τα επόμενα βήμα του πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα, η τρόικα, που καλείται να διαχειριστεί και τις εσωτερικές της διαφωνίες, ολοκλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ τις διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές «καθόρισε τη στάση της έναντι των ελληνικών προτάσεων και θα απαντήσει», χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστός ο χρόνος της απάντησης αυτής. Οσο περνούν οι ημέρες, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 8 Δεκεμβρίου, και ενισχύεται το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στις ελληνικές θέσεις και να ζητεί περισσότερα μέτρα από αυτά που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι τα προβλήματα εντοπίζονται από την πλευρά των δανειστών σε τρεις κατηγορίες: Στις προτάσεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε εκείνες για τα εργασιακά, στις εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς και στα μέτρα που προτείνει για την κάλυψη πιθανών δημοσιονομικών κενών.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός απέκλεισε οιαδήποτε υποχώρηση είτε στο ζήτημα των δόσεων είτε στο δημοσιονομικό. «Για τρίτη χρονιά μας ζητούν να πάρουμε νέα μέτρα… είπαμε πως αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Αλλά και το 2013 και το 2014 εμείς επαληθευτήκαμε. Το να αναθεωρήσεις τις 100 δόσεις, το να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα και να κόψουμε συντάξεις θα ήταν καταστροφή… Τις επιτυχίες που επετεύχθησαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αφήσω κανέναν να τις “τορπιλίσει” ούτε να τις υποτιμήσει και αυτό το λέω και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό».

Πέραν του «μετώπου» με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς κινήθηκε μετωπικά και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατήγγειλε ότι μετέρχεται κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου για την αποτροπή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός απέδωσε εν πολλοίς σε αυτή τη στάση της αντιπολίτευσης τις αντιδράσεις των αγορών, εκτίμησε όμως ότι «οι βουλευτές δεν πρόκειται να υποκύψουν, η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο, βάζοντας τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό μας καθήκον».

FAZ: Καθυστερεί η γραμμή πίστωσης

Πρώτα θα κλείσει ο έλεγχος και μετά το Εurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την παροχή της προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), καθιστώντας σαφές ότι οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν, δεδομένου ότι και η ολοκλήρωση του ελέγχου καθυστερεί. «Παρά τα εύσημα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, η τρόικα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το 2015 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ζητεί επιπλέον περικοπές 2,5 δισ. ευρώ» αναφέρει η FAZ και προσθέτει πως «εκτός αυτού η τρόικα είναι δυσαρεστημένη από την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα». Σημειώνει, δε, ότι μόνο αν η τρόικα βρεθεί στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει τη Δευτέρα (8 Δεκεμβρίου) για την προληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση δεν απομένει επαρκής χρόνος για να κλείσει το πρόγραμμα στήριξης και να αποφασιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης, συμπληρώνει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι ο χρόνος πιέζει για μια ακόμα φορά και στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό να δοθεί παράταση μερικών μηνών στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή