Τη Θράκη ζητεί να επισκεφθεί ο Νταβούτογλου

Τη Θράκη ζητεί να επισκεφθεί ο Νταβούτογλου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική εμφανίζεται η Αθήνα απέναντι στο αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να επισκεφτεί τη Θράκη μαζί με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως έλεγαν πηγές του ΥΠΕΞ, «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα». Το αίτημα προκάλεσε αμηχανία στην Αθήνα, όχι επειδή ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε κάτι ασυνήθιστο. Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν στη Θράκη τον Μάιο του 2005, είναι σύνηθες οι Τούρκοι αξιωματούχοι που έρχονται επίσημα στη χώρα μας, να επισκέπτονται και τη Θράκη, εφόσον το επιθυμούν, ιδιωτικά, όπως χαρακτηρίζεται η επίσκεψη. Ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου το είχε πράξει ως ΥΠΕΞ το 2011, ο κ. Ερντογάν ως πρωθυπουργός και το 2010.

Στη δεδομένη συγκυρία, ωστόσο, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του στην Κυπριακή ΑΟΖ και αθροίζονται αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, (χθες στο Αιγαίο σημειώθηκαν 11 παραβιάσεις του εναερίου χώρου), το τελευταίο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση είναι μια επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και υπουργών του στη Θράκη, η οποία αναπόφευκτα θα διανθιστεί με συναντήσεις με το ακραίο μειονοτικό κόμμα και τις ονομαζόμενες «Τουρκικές Ενώσεις». Μια πρόγευση για τον χαρακτήρα της επίσκεψης πήρε άλλωστε ο κ. Βενιζέλος στην Αγκυρα, όπου ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβουσόγλου του είπε ότι «περιμένει βήματα από την Ελλάδα για την τουρκική μειονότητα». Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πιθανό, αυτό να επιδεινώσει το κλίμα, ακυρώνοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση που είχαν επενδυθεί στη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Γι’ αυτό, η Αθήνα δεν έχει δώσει «πράσινο φως». Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης Νταβούτογλου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Βεβαίως, η επίσκεψη στη Θράκη, αν γίνει, δεν θα είναι μέρος του επίσημου προγράμματος. Θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, όπως όλες όσες προηγήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή