Μάρκους Φέρμπερ: «Η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις»

Μάρκους Φέρμπερ: «Η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις» τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να ερμηνεύσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι σε μία χώρα μέλος που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και υπάρχει η τρόικα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβλήματα» τονίζει ο Μάρκους Φέρμπερ, που είναι άριστος γνώστης των εξελίξεων στη χώρα μας και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Είδαμε να επανέρχεται στην ανάπτυξη αυτό τον χρόνο, την ίδια ώρα που η Γερμανία π.χ. έχει μείωση της ανάπτυξης ενώ η Ελλάδα αύξηση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει επίσης την ανταγωνιστικότητά της και αν ενεργοποιήσει τις ξένες επενδύσεις, όλα αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν τα θετικά στοιχεία που η τρόικα ζητάει.

Συνεπώς όλες αυτές οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν. Το κύριο πρόβλημα που βλέπω αυτή τη στιγμή είναι ότι η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις. Φυσικό είναι μετά από 4-5 χρόνια στο πρόγραμμα να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε πολύ γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι οι Έλληνες πολιτικοί λένε τώρα ότι τεσσεράμισι χρόνια φτάνουν πια, θέλουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια» προσθέτει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο κ. Φέρμπερ σημειώνει πάντως με έμφαση ότι «δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την τρόικα και ταυτόχρονα να ζητάτε χρήματα. Δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά αν από το πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ του Γιούνκερ λάβετε ένα είδος βοήθειας για κάποιους τομείς, όχι για όλους όπως ζητάει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θα περιοριστεί η ισχύς της τρόικας. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να το πετύχετε».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν στηρίζει όπως παλιά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. «Η γερμανική κυβέρνηση» υπογραμμίζει, «προσέφερε μεγάλη βοήθεια όλο αυτό το διάστημα, μεγάλη στήριξη, όχι μόνο μέσω χρημάτων και πιστωτικών πολιτικών, αλλά με άμεσο τρόπο. Ξέρετε ότι έχουμε μια task force στο πλαίσιο της γερμανικής κυβέρνησης που προσπαθεί να φέρει γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να εμπιστευθείτε τους Γερμανούς που πραγματικά θέλουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Δαπανούμε πολλά χρήματα, πολλές ιδέες, πολύ χρόνο για να βοηθήσουμε στην πρόοδο των Ελλήνων φίλων.

Στην ερώτηση ποιά θα είναι η στάση της Γερμανίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Φέρμπερ σημειώνει: «Πρώτον, το ερώτημα θα το απαντήσει η ελληνική Βουλή αν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όχι. Ξέρω ότι ο πήχυς είναι ψηλά, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει τις ψήφους για να υπερβεί το όριο αυτό. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, αυτομάτως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά για να είμαστε σοβαροί, βλέποντας τις απόψεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, θα έλεγα ότι δεν λένε τίποτα, κάνουν μόνο θόρυβο. Αλλά με τον θόρυβο δεν λύνεις προβλήματα και το να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες ότι όλα θα γίνουν καλύτερα αυτό είναι λάθος. Φυσικά, η τρόικα δεν μπορεί να δώσει άλλα. Έχουμε προσφέρει ότι ήταν δυνατόν στην παρούσα κυβέρνηση, όπως και στην κυβέρνηση Παπανδρέου πριν, αλλά δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει το όλο σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως σοβαρός να υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο άσχημες για την ΝΔ και ελπίζω ότι αν γίνουν εθνικές εκλογές λόγω της αποτυχίας του κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι ναι, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και θα καταστραφεί αυτό το φως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή