«Φάουλ» ΗΠΑ με την ονομασία της ΠΓΔΜ

«Φάουλ» ΗΠΑ με την ονομασία της ΠΓΔΜ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη χρήση της «συνταγματικής» ονομασίας της ΠΓΔΜ στη διάσκεψη της συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, με την απόφασή του να μην παραστεί στις εργασίες της, ενώ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, καθώς οι ΗΠΑ, που συγκάλεσαν τη διάσκεψη, είχαν την ευθύνη για το περιστατικό.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του ISIS από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ πρέσβη Μ. Διάμεση. Η Διάσκεψη είχε οριστεί να γίνει την επομένη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στο κτίριο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Εκείνο που ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Βενιζέλο ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ ως προς τον τρόπο αναφοράς των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του ISIS. Ετσι, στην κοινή δήλωση των μελών της Συμμαχίας αυτής, η ΠΓΔΜ υπογράφει με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν, στις εργασίες του ΝΑΤΟ όπου έχει καθεστώς παρατηρητή, η ΠΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της.

Για να αποτραπεί αυτό που συνέβη, η ελληνική διπλωματία είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα, με διαβήματα και πυκνές επαφές με Αμερικανούς παράγοντες, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι, ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μη μετάσχει στη Διάσκεψη και αναχώρησε νωρίς χθες το απόγευμα για τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου μετείχε στη Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Μέσω του κ. Διάμεση, η Ελλάδα κατέθεσε στη Διάσκεψη δήλωση που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η χώρα μας αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή