Βουλή: Πεδίο αντιπαράθεσης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός

Βουλή: Πεδίο αντιπαράθεσης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός

9' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιλογές της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν τα στελέχη της, κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Για διάψευση των προβλέψεων της τρόικας έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας.

«Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν, θα είχαμε ήδη κλείσει συμφωνία αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών» υπογράμμισε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως η τρόικα διαψεύστηκε στις προβλέψεις της ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2014, «τα αποτελέσματα του οποίου αναγνωρίζει». Το ίδιο συνέβη, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος στο Λονδίνο δήλωσε πως συμφωνεί με τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». Εκείνο ωστόσο που αποκρύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι ο τρόπος επίτευξης του στόχου αυτού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών στο 44%, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. Για να είναι δε, ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός του 2015, θα πρέπει οι φόροι να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4,5 δισ. ευρώ. Το μόνο αλλά κύριο που παραλείπει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το ποιους φόρους θα αυξήσει…»

Αναφερόμενος στο απερχόμενο οικονομικό έτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διέκρινε «ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανάκαμψης των επενδύσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», που καθιστούν, όπως τόνισε, βάσιμη την πρόβλεψη για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οριακή υποχώρηση της ανεργίας και επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη συνεχή χρονιά. Η φυσιογνωμία του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε, έχει βελτιωθεί καθώς η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιαστεί, το μέσο σταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού έχει μειωθεί και οι δαπάνες για τόκους έχουν υποχωρήσει. «Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και οι αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012 είναι επαρκώς σαφείς ως προς την υποχρέωση των εταίρων και δανειστών μας, για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτής, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, ανέφερε.

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,9%, με βάση την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απέρριψε την ύπαρξη «υψηλών και αυξημένων κινδύνων και αβεβαιότητας που προέρχονται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον», αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, «τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν στο δημοσιονομικό πεδίο καλό οδηγό για τη χώρα». Και πρόσθεσε πως παρότι η τρόικα διακρίνει όντως ύπαρξη «σημαντικού δημοσιονομικού κενού για το 2015, για την κάλυψη του οποίου ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις», από την άλλη, «όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί και φορείς προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης – βεβαίως με αποκλίσεις ως προς το ύψος των επιτευγμάτων». Η θετική αυτή εξέλιξη, θα φέρει σε σύντομο χρόνο τη βελτίωση των δεικτών της ανεργίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε. Γι' αυτό επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά», αναγνωρίζοντας την ανάγκη «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες». Η Ελλάδα μεταβαίνει ήδη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, «που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, και δεν χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά», πρόσθεσε. Και επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, εξήγησε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σ' αυτό που περνά απ' το χέρι μας και πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων (37,6 δισ. στη διετία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών (27,5 δισ. ευρώ), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

«Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε πως «παραδέχεται έστω και αναγκαστικά -αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς – ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό» επισήμανε ο κ. Μηταράκης. «Οι παραδοχές αυτές είναι πολύ πίσω απ' τη σημερινή πραγματική συζήτηση. Η κυβέρνηση που κατάφερε να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2012, καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που απαντάει στο "πώς" θα κρατηθεί το τιμόνι σταθερά, ώστε παράλληλα να γίνουν τα βήματα και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Περιμένουμε και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να απαντήσετε ευθέως τώρα, και όχι μετά από ένα χρόνο που θα είμαστε ακόμη καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων για το 2015 έχει υποστεί σημαντικές περικοπές που φθάνουν το 46% (σχεδόν 2,9 δισ. σε σχέση με το 2010) και οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν αντίστοιχα μειωθεί κατά 65%. Παρά ταύτα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας πως «αιτία της κρίσης δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το μοντέλο του κρατισμού, της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας και της ήσσονος προσπάθειας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια». «Σήμερα, μετά το 2009, ο λαός είναι αρκετά νοήμων για να μην επαναλάβει τα ίδια σφάλματα: Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 νέες επιχειρήσεις και πάνω από 100 δισ. νέες επενδύσεις. Αυτά δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα κρατικίστικο μοντέλο, ούτε απ' τη διαχείριση οιουδήποτε κρατικού προϋπολογισμού στο μέλλον» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε τον τρόπο να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα χώρο όπου η επιχειρηματικότητα δεν θα διώκεται αλλά θα ενθαρρύνεται».

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά την κρίση, επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους να υπερασπίζονται την ελληνική Δημοκρατία και κοινωνία. Από κει και πέρα, σημείωσε, «η χώρα μπορεί να δει και με διαφορετικό τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέραν της δεδομένης εθνικής αποστολής τους, μπορούν να κινηθούν και πέρα απ' τον παραδοσιακό τους ρόλο, και να διευρύνουν τα όρια του παραδείγματος που δίνουν στην κοινωνία, λειτουργώντας ως κύτταρο παραγωγής τεχνολογίας και καινοτομίας».

Σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια ανθρώπων που πιστεύουν σε φαντασιοκοπήματα»

Ο κ. Λεονταρίδης υποστήριξε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντα έβαζε το μικροκομματικό συμφέρον πάνω απ' το συμφέρον της χώρας. «Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι πως οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν αποτέλεσμα, όταν με όλες της τις προσπάθειες η κυβέρνηση αγωνίζεται ακόμα σε δύσκολο περιβάλλον, και όταν οι εταίροι ακούν απίθανα πράγματα από την αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεονταρίδης και συνέχισε: «Η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο, υπό τον εκβιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη διασάλευση της πολιτικής σταθερότητας (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ τορπιλίζει κάθε προσπάθεια, εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση, δίνει ανέφικτες υποσχέσεις που αύριο θα καταρρεύσουν. Επιδιώκει να εμφανιστεί με κάθε τρόπο ως σωτήρας του έθνους, ενώ όλοι ξέρουμε πως μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις». Υπάρχουν όμως, σημείωσε, πολλοί «κερδοσκόποι που καραδοκούν για ένα στραβοπάτημα της Ελλάδας».

Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Λεονταρίδης παρατήρησε: «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και γι' αυτό δεν υφίσταται ζήτημα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και περικοπών σε μισθούς συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει θέσει "κόκκινες γραμμές" αλλά και στόχους. Έχουμε υλοποιήσει πολλά σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Είμαστε ακόμη στην ανηφόρα».

Σχετικά με τον τομέα ευθύνης του, ο κ. Λεονταρίδης αναφέρθηκε στη ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ, των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους και των οφειλών των Περιφερειών προς τη ΔΕΗ. «Υπό συγκρότηση βρίσκεται η στρατηγική διευθύνουσα ομάδα του υπουργείου, για την άρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες μεταξύ των ΟΤΑ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, για τη σύνταξη του περιουσιολογίου, τα επιχειρησιακά προγράμματα, την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ. Παράλληλα καταρτίζουμε και νέο μοντέλο μεταφοράς μαθητών, και προχωράμε σε αξιολόγηση δομών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού για να εντοπιστούν δυσλειτουργίες και ελλείψεις. Προϋπόθεση όμως, όλων αυτών, είναι η πολιτική σταθερότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Επικριτικός τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για πολλά λάθη που έγιναν, τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια τα οποία, όπως είπε, «δεν διώχνονται με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από συνεννόηση».

 «Ούτε τα προγράμματα θα τελειώσουν με λόγια ούτε θα βγούμε από την κρίση με διαγγέλματα και ατάκες. Χρειάζεται συνεννόηση. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα. Είμαστε πολλοί. Πρέπει να θυσιάσουμε το προσωπικό συμφέρον όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Θα ψηφίσω τον νέο προϋπολογισμό για να δώσω τη δυνατότητα να εργαστούμε για αυτή τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε», κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

Στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την εδραίωση κλίματος συναίνεσης και συνδιαλλαγής, όπως είπε, απέναντι σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όρια και αξίες, αναφέρθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015 τον οποίο χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία να εδραιώσουμε την πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση». «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές υπεκφυγές και για «παρών», κατέληξε η κ. Μάρκου.

Για «έναν προϋπολογισμό φούσκα, έτοιμο να εκραγεί» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοϊλης, υποστηρίζοντας ότι «δομείται πάνω στη δημιουργία άκαμπτων μορφών ανεργίας, στην οριακή συμπίεση των κοινωνικών δαπανών και στη μονιμοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης». Όπως επεσήμανε ο κ. Σαμοϊλης, στον τομέα των δημοσίων δαπανών οι χαρακτηριστικότερες περικοπές εντοπίζονται στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

«Οι συνολικές μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού στον ενοποιημένο κοινωνικό προϋπολογισμό, εμφανίζονται φέτος μειωμένες κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα καταργούνται οι μη ανταποδοτικοί πόροι», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ίδιες πολιτικές που εξυπηρετούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του λαού.

«Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που δεσμεύει με τους ευρωκανονισμούς της η ΕΕ ανεξάρτητα από τα μνημόνια, τα αποδέχονται και η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» υποστήριξε η κ. Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Αυτές οι πολιτικές χαρακτηρίζουν και τον προϋπολογισμό του 2015, άσχετα αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης των καταψηφίσουν. Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί πιο άγρια με νέα πρόσθετα μέτρα-λαιμητόμο».

Παράλληλα, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ έκανε λόγο για επιβολή μόνιμων έκτακτων φόρων από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ακόμα και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται ότι τελείωνε το 2014, συνεχίζεται ολόκληρη και αλώβητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή