Απάντηση από Σαμαρά στα σενάρια

Απάντηση από Σαμαρά στα σενάρια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός στην επιδίωξή του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τρόικας και τη συμφωνία με τους εταίρους για την «επόμενη ημέρα» πριν από την έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, εκτός κι αν η δικομματική βρεθεί αντιμέτωπη με νέα δεδομένα. Οι χθεσινές αναφορές του κ. Ευ. Βενιζέλου, που ερμηνεύθηκαν ως σενάριο επιτάχυνσης της προεδρικής εκλογής και φυσικά, αν αυτή αποβεί άκαρπη, των εκλογών, προκάλεσαν ενόχληση στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να κλείσει το θέμα. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τις δηλώσεις Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της επιτροπής της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση και σε δημοσιογραφική ερώτηση απάντησε: «Ποιες εκλογές; Εχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω τίποτε…». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Σαμαράς έθεσε και ένα ακόμη διακύβευμα ενόψει της προεδρικής εκλογής: «Η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί, όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη», είπε.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που συναντώνται στις 9 το πρωί σήμερα, καλούνται να σταθμίσουν τόσο τη στάση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ όσο και τις δικές τους κινήσεις εντός του πλαισίου καθυστερήσεων και πιέσεων προς παράταση του Μνημονίου για, τουλάχιστον, 6 μήνες, που οικοδομούν οι πιστωτές. Είναι, δε, προφανές ότι η όποια απόφαση, είτε για εξάντληση του συνταγματικού χρόνου έναρξης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (12 Φεβρουαρίου) είτε για επιτάχυνση των διαδικασιών, ήδη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής (7 ή 12 Ιανουαρίου) προϋποθέτει τη συμφωνία των δύο ανδρών.

Μεταξύ δύο σεναρίων

Η δικομματική βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εκδοχές για τις εξελίξεις. Η πρώτη θέλει να επιδιώκεται συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πιστοληπτική γραμμή, ακόμη κι αν αυτή απαιτήσει δύο – τρεις εβδομάδες εντός του Ιανουαρίου. Σε αυτήν την εκδοχή, ο κ. Σαμαράς θα φτάσει κοντά στο απώτερο χρονικό σημείο έναρξης της διαδικασίας για τον Πρόεδρο.

Η δεύτερη εκδοχή προϋποθέτει την «αδιαλλαξία» της τρόικας και την επιμονή των πιστωτών στην επέκταση του Μνημονίου προκειμένου να καλυφθεί όχι μόνον το κενό στην υλοποίηση των μέτρων, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα θα σχοινοβατεί και, σύμφωνα με κάποια «γαλάζια» στελέχη, η ένταση του διακυβεύματος προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου θα είναι ισχυρότερη. Με αυτήν τη λογική, στελέχη όπως ο Αδ. Γεωργιάδης και, χθες, ο Π. Παναγιωτόπουλος έχουν ζητήσει την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πολιτικά στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται βάση για την πολιτική διαχείριση και την τελική αναμέτρηση μεταξύ των δύο να αποτελέσει το σχέδιο για συμφωνία εκλογής Προέδρου με, ταυτόχρονη, οριστικοποίηση του χρόνου διενέργειας των εκλογών, αργότερα εντός του 2015. Σε αυτό το κλίμα κινείται η επιστολή βουλευτών εκ των ανεξαρτήτων και της ΔΗΜΑΡ, η δημόσια τοποθέτηση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και οι δηλώσεις άλλων στελεχών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε «επανόρθωση»). Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν αδύνατο να αποδεχθεί μία τέτοια λύση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι η πολιτική πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση θα αυξανόταν κατακόρυφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή